2014-10-13

Nu tas första spadtaget för nya bostäder på Emaus parkering

På fredag den 17 oktober tas det symboliska första spadtaget för bygget av fem tvåvåningshus med totalt 20 lägenheter alldeles intill naturreservatet Emaus i Uddevalla. Detta sker i närvaro av bland annat representanter för Riksbyggen, bostadsrättsföreningen Kapelle och Uddevalla kommun.

Brf Kapelle består av 20 lägenheter fördelade på fem hus med två våningar. Med bara fyral lägenheter per hus i den gröna omgivningen blir villakänslan påtaglig. De som bor på markplan får uteplats och de på det andra planet får tilltagna balkonger med natur- och friluftsliv precis utanför fönstret. Parkeringsplats i carport med motorvärmare finns att hyra. För gäster och tvåbilsägare finns det ytterligare parkeringar längs med gatan. De gemensamma markytorna och föreningens byggnader sköts och förvaltas av Riksbyggen Fastighetsförvaltning.

Redan innan byggstart är 14 av 20 lägenheter sålda. Lägenheterna kommer att ligga på 3-4 rok och 75-89 kvm. Planlösningarna är genomgående öppna, vilket exempelvis passar för yngre familjer med barn eller för den som i dag bor i villa, kanske har utflugna barn och vill komma ner i storlek och trädgårdsarbete.
Det är här på den nuvarande parkeringen till Emaus som tre av de nya bostadshusen skall byggas.
Byggandet av det nya bostadsområdet innebär att de ca 40 000 årliga besökarna till det populära Emaus blir av med parkeringsplatsen och istället kommer en ny att byggas inne på själva Emausområdet.
Det är den här björkdungen som får stryka på foten för den nya parkeringsplatsen innanför stengärdsgården på Emaus.

Protesterna mot att anlägga en parkeringsplats inne på Emausområdet har inte låtit vänta på sig. Det har skrivits en hel del på Facebook mot planerna. De som försvarar den nya p-platsen hävdar att det blir säkrare för barnen att inte behöva korsa den gamla landsvägen.  //

2 kommentarer:

  1. Det är märkligt att kommunen tänker på barnen just nu,dom har gått över vägen i över 40 år för att besöka djuren på Emaus vad jag vet har det aldrig hänt någon olycka.

    SvaraRadera
  2. Det vore intressant att få veta hur man tänkt sig i detalj. Det är också värt att notera att den gång- och cykelväg (GC-väg) som löper längs Kapellevägen på Emaussidan var ett absolut krav från Länsstyrelsen för att man skulle få förtäta bebyggelsen på Höjentorp. Om parkeringen nu hamnar öster om vägen riskerar gång- och cykeltrafik att blandas med bilarna, vilket känns minst sagt olämpligt. Då tjänar inte GC-vägen längre sitt syfte och Höjentorps alla barn får en osäker skolväg.

    Ragnar Josefsson, Höjentorp

    SvaraRadera