2014-10-11

Broarna över Herrljungabanan

Olof Holmstrands bild på bron i föregående inlägg satte i vart fall myror i huvudet på mig. Jag kan för mitt liv inte komma i håg den bron. Bilden här ovan är tagen av Lennart Odinger på just den bron. Jan Aronson har skickat mig bilden. Som vi ser är bilden tagen på 60-talet.
För att hitta exakt var bron låg tog jag fram den ekonomiska kartan från 1937 och här ser vi den inringad.
Och på den här flygbilden har jag placerat in den i dagens stadsbild. Fredriksbergsgatan 13 som Olof Holmstrand nämnde är det första huset snett nedanför den röda ringen till vänster.
Och ställer jag mig ungefär på samma plats som Olof Holmstrand stod när han tog sin bild så ser det ut så här idag.
Och går jag fram till planket och tar en bild över detsamma så ser det ut så här nu. Vi känner igen bergknallen på andra sidan men kupolvärnet är borta. Stadsmotorvägen på denna sträckan byggdes 1970-1973 och jag gissar att kupolvärnet då fick stryka med. Och eftersom jag inte kan minnas den gamla bron gissar jag att den revs ännu tidigare. Kanske redan i början av 60-talet?
Det här är den första Hedegärdebron och som synes tycks den vara av en enklare modell helt i trä. Någonstans där borta bakom järnvägskröken skall alltså "Holmstrands bro" ligga.

Hur som helst var det spännande att försöka hitta platsen för den gamla bron.  //

1 kommentar:

  1. tack för denna dokumentis - undrar om Gunnar varit med om att från Läroverket löpa fram till Vallen på vår gymnastiktimme över denna klassiska BRO. Detta var dåtidens fysiska uppfostran som var motgiftet mot dagens degenererade adhd-klemande.På Regementet behövde man inte några "mediciner" mot diciplinbrott. Pinkerton har f.ö.bron i minne. Hälsnoingar Bertil -51.

    SvaraRadera