2014-10-25

Kvarteret Sjöbommen från andra hållet.

För en tid sedan (se nedan) hade jag en bild på kvarteret Sjöbommen från Göteborgsvägen - Packhusgatan. Här är en bild från andra hållet. Gatan till höger om husen är Bomgatan. Till vänster ser vi en bil på Packhusgatan - Göteborgsvägen.

Man kan ju fundera över vad alla människor väntar på. Kanske är det något fiskefartyg på väg in med den populära islandssillen?
Här låg kvarteret Sjöbommen.  //

9 kommentarer:

 1. Hej. Dessa båda bilder kan inte vara tagna vid samma tillfälle. Kartan har ingen bro på Göteborgsvägen - Västerlånggatan. Däremot på den övre bilden finns ju järnvägsspåren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, ingenstans i texten påstår jag att bilderna är tagna vid samma tillfälle. Kartan från 1937 skall endast visa var kvarteret låg. Båda bilderna är dock tagna efter 1939 då huset Sjöbommen nr 1 revs för att ge plats åt järnvägsspåret över den nybyggda Västerbron. Läs mer här http://uddevallare.blogspot.se/2014/10/kvarteret-sjobommen-innan-det-revs.html#links

   Radera
  2. Skulle du vilja lägga upp detta som en klickbar länk.

   Radera
  3. Det går av någon anledning inte i kommentarsfältet. Du får markera, kopiera (Ctrl+C) och klistra in (Ctrl+V) i adressfältet på din webbläsare.

   Radera
  4. Testar
   http://uddevallare.blogspot.se/

   Radera
 2. nja......... stämmer detta? kvarteret ligger kvar, men är det inte järnvägsspår i gatan på bilden tagen över Göteborgsvägen ?

  Peter B.

  SvaraRadera
 3. Huset Sjöbommen nr 1 (!!!) revs 1939. Resten av kvarteret, dvs det vi ser på bilderna, revs 1957. Och jodå järnvägen finns där. Som jag tidigare har berättat invigdes den 31 augusti 1939. På bilden med alla människorna finns järnvägen också fast den inte syns.

  SvaraRadera
 4. Anders Löfström2014-10-28 22:46

  Intressanta gamla bilder, jag förstår inte hur Packhusgatan och Göteborgsvägen skulle korsa varandra. ....eller har jag missförstått bildtexten? Packhusgatan och Göteborgsvägen (idag) går ju parallellt med varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om du tittar på kartan från 1937 så går Packhusgatan ända fram till Bäveån. När Göteborgsvägen byggs 1939 får den samma sträckning de första hundra (?) meterna som Packhusgatan. I och med att Göteborgsvägen byggdes så förkortades Packhusgatan men gatorna korsade inte varandra.

   Radera