2014-09-08

Hur gick det till när Östberget fick sitt namn?

(Arkivbild)

Insänt av Niklas Kristiansson:

"Hur gick det egentligen till när Östberget fick sitt namn?

Östberget ligger som bekant vid östra kyrkogården mellan S:t Anne äng och Esperöd. Min far som är uppvuxen på Ådalsgatan vid Östra kyrkogården på 1920 och 30-talet och hade berget som en givet tillhåll på fritiden hade aldrig hört talas om att berget kallades för Östberget förrän jag nämnde det för honom för några år sedan. Berget för honom kallades enbart berget och hade inget geografiskt namn.

Östra kyrkogården alldeles nedanför berget mellan Västgötavägen och Ådalsgatan har ju fått sitt namn enbart därför att den förr var den då enda kyrkogården som låg öster om stan.

Min teori är att berget aldrig har haft något namn förrän Veidekke Entreprenad AB  började projektera för en bebyggelse på berget och behövde ett säljande namn för sitt kommande bostadsprojekt. Man "lånade" helt sonika då namnet från Östra kyrkogården som låg alldeles nedanför. Officiellt hade berget tidigare inget namn förrän Veidekke Entreprenad AB  gav det ett och idag har det tydligen nu blivit allmänt vedertaget.

Kan jag få hjälp med en korrekt historiebeskrivning om hur Östberget egentligen fick sitt nuvarande namn.

Tackar på förhand med vänliga hälsningar

Niklas Kristiansson"

Jag är böjd att hålla med Niklas att det är Veidekke som ligger bakom namnsättningen. Jag har tittat i Carl Sigfrid Lindstams bok "Ortnamnen i Lane Härad" som är utgiven av Institutet för ortnamns- och dialektforskning i Göteborg 1966. I registret längst bak i boken förekommer inte ordet Östberget. Där finnas annars rikligt med naturnamn.

Ett annat exempel på det som Niklas beskriver är villaområdet Sunningeviken som ju faktiskt ligger vid Hermansbukten, men har mer eller mindre trängt ut det rätta namnet. Läs mitt tidigare inlägg om detta fenomen här http://uddevallare.blogspot.se/2007/05/thorburnska-villan-vid.html .

Men kanske någon av tjänstemännen eller politikerna som har namnsatt Östberget kan ge den rätta förklaringen?  //

5 kommentarer:

 1. Hej,
  Jag bodde på Sunnerödsvägen under 1940/50-talet. Vi kallade berget för Iseberget efter Isebersgsvägen, som Sigelhultsvägen hette då.
  Huruvida Iseberget var officiellt namn vet jag inte.
  Det blev ju oftast bara Berget när vi skulle dit och spela fotboll, lunta eller fånga ödlor i Ödledammarna.
  Östberget tror jag aldrig vi sade.

  SvaraRadera
 2. I Kartan: Uddevalla Adress- och fritidskarta från 1968, heter berget Östberget.

  SvaraRadera
 3. På Uddevalla Kommun adress och fritidskarta 2004 finns även Östberget angivet.

  SvaraRadera
 4. Rättelse! I kartan Uddevalla Adress- och fritidskarta från 1986, heter berget Östberget.

  SvaraRadera
 5. I tidningen Arbetet har jag berättat om planerna på att bebygga Östberget och det borde ha varit långt innan Veidekke kom in i bilden!

  Ulf G.

  SvaraRadera