2014-09-05

De kungliga lämnade Uddevalla 5 september 1814

Den 5 september 1814, idag för precis 200 år sedan, var fälttåget mot Norge över och kronprins Karl-Johan (Jean Baptiste Bernadotte) lämnade Uddevalla tillsamman med flera regeringsföreträdare och for mot Stockholm. Fälttåget mot Norge var över och Sverige hade tvingat Norge i union under kung Karl XIII.

Kronprinsessans farfars farfars farfars far Jean Baptiste Bernadotte kom till Uddevalla sommaren 1814 med hela den svenska hären (50 000 man). Karl Hohans livgarde stannade i Uddevalla medan den övriga hären grupperades ut i norra Bohuslän och i Dalsland längs gränsen mot Norge. Karl Johan var då 51 år och den 15-årige sonen Oscar var med. Bernadotte hade 1810 adopterats som svensk kronprins och fick namnet Karl Johan (kallas så i fortsättningen). Han blev kung av Sverige 1818.

Till Uddevalla anlände också större delen av det svenska hovet med kung Karl XIII och hans drottning Hedvig Elisabeth Charlotta. Kungaparet bodde i ett hus på västra sidan av torget med ingång i gatuplan. Den gamle kungen var skröplig och hade svårt att gå i trappor. I våra dagar finns Kungshuset kvar som ett minne från besöket.

Skälet till härens och de kungligas besök var att sätta press på Norge som förklarat sig självständiga den 17 maj detta år. Hären kom från striderna mot Napoleon nere på den europeiska kontinenten. Sverige hade varit på den segrande sidan i kriget och skulle därför belönas. I fredsfördraget i Kiel den 14 januari 1814 stipulerades därför att Norge skulle tillfalla Sverige. Fram till dess hade Norge varit ett danskt lydrike. Danmark hade varit på Napoleons sida i kriget.

Karl Johan flyttade in i det som idag är västra flygeln på Rådhuset (ovanpå Rådhuscaféet). Där skedde överläggningar och planeringen för ett eventuellt anfall mot Norge. Karl Johan ville ta Norge utan alltför stor blodspillan och skickade därför olika fredstrevare till norrmännen. De diplomater som förmedlade dessa fredstrevare for fram och tillbaka mellan Uddevalla och Norge flera gånger. Svaret från norrmännen var hela tiden detsamma: ”Vi ger oss aldrig!”.

Under tiden hade drottningen upptäckt Gustafsberg och det alldeles nybyggda varmbadhuset (nuvarande vandrarhemmet). Hon blev väldigt förtjust i platsen och kom att tillbringa de flesta dagarna under resten av sommaren på Gustafsberg, där hon njöt av de varma baden och drack det hälsobringande vattnet ur hälsokällan.

Den 24 juli hade hon lockat Karl Johans son, Frans Joseph Oskar (sedermera Oskar I), till Gustafsberg. Han blev så förtjust i platsen att han i sin tur lockade med sig den annars strängt upptagne fadern till ett besök dagen därpå. Även kung Karl XIII besökte Gustafsberg några dagar senare.

Karl Johan hade inte mer tid att besöka Sveriges första badort men drottningen stannade kvar under resten av sommaren.

Eftersom försöken att förmå Norge att ge sig utan strid misslyckades beslutade Karl Johan dagen efter sitt besök på Gustafsberg att inleda anfallet. Därmed försvann han och hären från Uddevalla under några veckor. Norge anfölls och även den gamle skröplige Karl XIII deltog i anfallet från ett örlogsfartyg.

Efter några veckor hade Sverige besegrat norrmännen och Karl XIII blev den förste unionskungen. Han var klok nog att låta Norge behålla sin grundlov från den 17 maj och bildade en personalunion mellan Sverige och Norge. (Som vi vet höll unionen ända till 1905 då den upplöstes). Att Norge uppkallade sin paradgata ”Karl Johann” i Oslo efter Karl Johan säger en hel del.

Den 30 augusti återkom Karl Johan till Uddevalla och redan samma dag hölls tacksägelsegudstjänst i kyrkan med hela kungahuset, regeringen, generalstaben och hovet. På kvällen var staden upplyst till fest och på torget dubbade kungen såväl krigsmän som uddevallabor till riddare. Bland andra dubbades hjältarna från det finska vinterkriget, amiral Puke (slaget vid Viborg) samt general Adlercreutz (slaget vid Lappo) till grevar. Sedan denna dagen har Sverige levt i fred.

Det var andra gången i historien som Uddevalla stod i storpolitikens centrum. Den första gången var knappt hundra år tidigare (1718) då Karl XII stupade vid Fredrikstens fästning i Halden och fördes till Uddevalla där han balsamerades. I Uddevalla utropades även kungens syster Ulrika Eleonora till ny regent . Den händelsen har kommit att kallas ”Fältriksdagen på Uddevalla torg”. Det var dock först vid vårriksdagen 1719 som hon formellt utsågs till regent. Riksdagen hade för övrigt inte varit inkallad alls under de 18 år som Karl XII var ute i fält.

De kungligas besök på Gustafsberg sommaren 1814 blev den bästa marknadsföring den nya badorten kunde få. I decennier framåt var det högsta mode bland den svenska societeten att vistas på Gustafsberg.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar