2014-09-02

Första skoptaget för Uddevalla Energis nya pelletsfabrik


I dag togs det första "skoptaget" för Uddevalla Energis nya pelletsfabrik intill Lillesjö kraftvärmeverk.
 Landshövding Lars Bäckström lyckades efter en kortare körlektion utom synhåll för publiken köra fram och tömma skopan, som var fylld av sågspån, på därför avsedd plats.
Uddevalla Energis VD Roger Johansson berättade varför man nu bygger en pelletfabrik intill kraftvärmeverket (Sveriges vackraste).

Bakgrunden är att Lillesjö kraftvärmeverk årligen kyler bort värme motsvarande 2 500 000 liter olja (2 500 kbm) sommartid. Pelletsframställningen tar till vara överskottsvärmen och "flyttar" energi från sommar till vinter.

Lillesjö har kapacitet och tillstånd att förbränna 130 000 ton avfall (60 GWh tillgänglig överskottsvärme). 110 000 ton förbränns i nuvarande verksamhet. Elproduktionen vid Lillesjöverket ökar vid pelletsframställning. Ökande energiskatt för industrin ökar efterfrågan på pellets.

Nyttan av en ny pelletsfabrik är fullt utnyttjande av redan gjord investering i Lillesjöverket. Det blir en merintäkt i form av mottagningsavgift för ökad mängd avfall. Och utökad värmelast ger en ökad förnybar elproduktion och en positiv inverkan på klimatet. Energieffektiviseringen minimerar kylningen.

Den nya fabriken kostar 160 miljoner att bygga och får en kapacitet av 13 ton per timme. Planerad produktion är 38 000 ton per år. Kapacitet helår 100 000 ton.

Fabriken skall vara klar till sommaren 2015.
Efter invigningen bjöds de inbjudna gästerna till bords under kristallkronornas sken.  //

10 kommentarer:

 1. Det var ju trevligt att landshövdingen tog första "skoptaget" till nya pelletsfabriken, men jag undrar över om man inte måste ha någon typ av körkort/förarbevis för så stora maskiner. Får vem som helst sätta sig i så stora maskiner, även om det sker på inhägnat område?

  Är det inte tillåtet bör det ju beivras och polisanmälas, det finns ju synliga bevis på det inträffade. Men landshövdingar, politiker och andra högre offentliga tjänstemän står kanske över lagen?

  Fundersam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alldeles riktigt! Dom står ovanför lagen.
   /Mandrake

   Radera
 2. Ack ja, det finns mycket att oroa sig över i denna värld. Är det inte folkmord i Irak så är det landshövding körandes hjullastare på inhägnat område.

  För övrigt är det tillåtet.

  SvaraRadera
 3. Bra Roger! Det här låter mycket bra.

  SvaraRadera
 4. Hur länge ska Bäckström sitta som Landshövding? Någon som vet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hans första förordnande var på sex år och gick ut vid senaste årsskiftet, dvs 2013-2014. Han har sedan förordnats på ytterligare tre år, dvs 2014-2016. Han är 61 år nu och kan säkerligen bli förordnad ytterligare tre år.

   Radera
  2. Det är för länge! Vänstermannen borde vandra vidare. Nya friska tag krävs nu.

   Radera
  3. Ska vi styras av en gammal VPKare??

   Radera
  4. Det är den moderatledda regeringen som har tillsatt honom så uppenbarligen har den ett stort förtroende för honom. Han gör ett utmärkt jobb!

   Radera
 5. Tycker idag att det finns större problem att oroa sig för, eftersom vår värld är väldigt orolig...........på många sätt...

  SvaraRadera