2014-08-23

Tujahäcken på Gustafsberg

Foto Maj-Lis Hernek.

Om du varit på Gustafsberg har du säkert lagt märke till Tujahäcken framför badrestaurangen. Den här bilden har Maj-Lis Hernek tagit men hon minns inte när den togs. Kanske någon av Uddevallabloggens läsare kan skingra mystiken?
I dag ser den i alla fall ut så här. På den förra bilden var det 15 tujor och på denna 13, så två tycks har strukit med.

Så här beskrivs tujan i Wikipedia: "Tuja eller vanlig tuja (Thuja occidentalis) är ett barrträd i familjen cypressväxter. Det växer inte vilt i Sverige men är mycket vanligt i parker och trädgårdar."

Tuja trivs i näringsrik, väldränerad jord. Tuja tycker inte om att stå i vatten, men vill ha en jämnt fuktig jordtyp som är mer åt det sura hållet.

Jag försäkrar att vi gör inget särskilt för att tujorna skall växa så förhållandena tycks vara naturliga just där häcken växer.

Maj-Lis Hernek säger att de är så fina när det blåser. Topparna vajar fram och tillbaka så att det ser ut som de pratar med varandra.  //

3 kommentarer:

  1. Förstår inte att nån vill plantera Tuja. De är otroligt fula. Dessutom så skymmer de ju sikten i det här fallet.

    SvaraRadera
  2. Det kan tilläggas att det är en trädgårdsvariant, förmodligen "smaragd" eller "brabant". Den rena arten är inte alls så där tätväxande.

    SvaraRadera
  3. Jag minns att vi lekte vid häcken och den gick att hoppa över för de något äldre när den var nyplanterad och jag var barn, det borde vara någon gång 1983-1986. Jag är född 1980. Kan hålla med föregående om att tujorna är fula. Tanken att dessa planterades vid restaurangen var kanske att minska ljudnivåerna? Från restaurangen, från vägen eller de båda vet jag inte. Det bör även varit vid samma tillfälle som tujorna vid varmbadhuset sattes upp. Kanske var det för att snygga till lite innan kungaparet var på plats?

    SvaraRadera