2014-08-22

30 år sedan det nuvarande kungaparet besökte Gustafsberg

(Bilder Maj-Lis Hernek)

I år är det inte bara 200 år sedan de kungliga besökte Gustafsberg i samband med anfallet mot Norge. Det är också 30 år sedan det nuvarande kungaparet var här och firade den nya nationaldagen.
Det var första gången som kungaparet firade den nya nationaldagen utanför Stockholm. Minns att 6 juni tidigare enbart kallades Svenska flaggans dag!
Det var inte mycket till lunchmat som bjöds kungaparet. I det militära hade vi kallat detta för "lättlunch". Efter firandet på Gustafsberg flög kungaparet till Stockholm för firande på Solliden på Skansen.
Det var förstås fullpackat framför Societeten denna dag.
Traditionsenligt delades det ut flaggor och fanor vid nationaldagsfirandet. Här är det Gösta Olsson som tar emot en fana till det Kungliga Sällskapet Dragonen.
I folkvimlet syntes även Egon Kjerrman som då var chef för regionmusikkåren i Uddevalla, som höll till på Gustafsberg. Bland soldaterna i bakgrunden fanns en annan kändis nämligen den olympiske mästaren på 100 meter ryggsim från Moskva OS 1980, Bengt Baron, som gjorde lumpen på I 17 det året.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar