2014-08-10

Nästa historiska spel om Karl XII och Ulrika Eleonora?

Så här strax efter att sista föreställningen av Gustafsbergsspelet 1814 spelats väckte jag idén om nästa historiska spel med Uddevalla i fokus. Om fyra år, 2018, är det 300 år sedan Karl XII blev skjuten och fördes till Uddevalla där han stod på lit de parade och balsamerades. Det borde vi uppmärksamma.

Det var också i Uddevalla som hans syster utropades till ny regent vid den så kallade fältriksdagen på Uddevalla torg. Jag har skrivit om denna händelse på Uddevallabloggen här http://uddevallare.blogspot.se/2007/11/karl-xiis-dd-och-uddevalla.html#links . Den artikeln är den utan jämförelse mest lästa på Uddevallabloggen genom åren.

Precis som händelserna i Uddevalla 1814 är svåra att hitta i svenska historieböcker är förhållandet det samma med Karl XII:s död och Uddevalla.

Gustafsbergsspelet 1814 har varit en succé varken mer eller mindre. Många kom till Gustafsberg med förhoppningen att kunna köpa överblivna biljetter till föreställningen på plats, men tyvärr fick de flesta av dem vända hem utan att ha sett mer än delar av föreställningen. Vi spelade fyra slutsålda föreställningar som allra mest bars upp av den högklassiga Kulturskolan i Uddevalla. Den skall vi vara rädda om!

Spelet har givit mersmak och på de fyra åren som återstår till 2018 borde vi kunna samla oss till ytterligare ett stort historiskt spel med Uddevalla i centrum.

Jag ställer upp, någon som är med?  ///

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar