2014-03-26

Vem vet mer om Fröland?

På Facebook och även på kvällens berättarafton diskuterades den här bilden. När jag såg bilden första gången tyckte jag det var familjen Thorburns villa vi ser där borta. Men det skall således vara Fröland. Landskapet är idag väldigt förändrat men jag få ändå inte klart för mig hur det hänger ihop. Och därborta på vägen skall det stå två spårvagnar (!). Varför i allsin dar stod de där och vem kan berätta mer om Fröland??  //

6 kommentarer:

 1. Visst är det Fröland. Det är bryggorna nere vid "badhuset". Alltså finns detta hus bakom fotografen. Utanför huset låg en stor ångbåtsbrygga. Huset var i två våningar och låg upp mot bakomliggande berg.
  Bakom berget till vänster i bild låg vår badvik. Med vår menar jag då alla vi som bodde på Fröland. Själv bodde jag ett flertal år i "pensionatet" på Fröland. Där bodde också familjerna Odenmalm, Olausson och Fredlund.
  Spårvagnarna som synd på bilden tror jag var uppställda husvagnar.
  Vägen som kommer i bildens högerkant kommer från Uddevalla och fortsätter i bildens mitt upp mot bland annat pensionatet.
  Huset i mitten är Johnssons hus som senare användes som kontor i firman som krossade berg på Fröland. Huset finns ej kvar men den underbara badstranden finns kvar.
  Åke Hansson

  SvaraRadera
 2. Nej brorsan, det är Janssons hus, i alla fall kallade vi det så. Vi hade pensionatet som sommarbostad 1949-1957. Det fanns fyra stora lägenheter och där bodde sammanlagt femton barn i varierande åldrar.
  Trelleborgaren

  SvaraRadera
 3. Slant visst vid skrivningen. Naturligtvis skall det vara Janssons hus. Tur att jag har en storasyster som kan rätta mig!!
  Åke Hansson

  SvaraRadera
 4. Jag har för mig att huset vid ångbåtsbryggan kallades "brostugan".
  Trelleborgaren

  SvaraRadera
 5. Hej
  Stugan vid ångbåtsbryggan kallades Brostugan och huset i mitten på bilden hette Mosebacke. Jag har bott i båda under flera somrar på 60-70 talet. Det var min far Åke Berg som hyrde båda huset. Har kvar hyresavtalet för Mosebacka. Skrevs av Uddevalla kommun.
  Björn Bergh

  SvaraRadera
 6. Kul att läsa om Fröland. Jag bodde där som barn i slutet av 50-talet och början av 60-talet. Vi bodde på andra våningen ovanför Odenmalm och mitt emot Olaussons. Jag minns huset som stort och brunt. Två inbyggda verander löpte utefter långsidorna på huset. Brostugan har jag inget minne av, men Mosebacke minns jag väl. Har för mig att det låg en paviljong på ett berg nere vid havet. Finns det någon som har bilder på pensionatet? Kommer också ihåg en familj från Trollhättan som bodde i ett litet rött hus i närheten av pensionatet. /Cornelia Arvidsson

  SvaraRadera