2014-03-24

Karnås tavla

Precis som flera skrivit både här på bloggen och på Facebook så är det Västerlånggatan i förgrunden. Gatan till höger är Lagerbergsgatan med Frimodigs affär i det bruna hörnhuset. Men var är Lilla Norrgatan och Norrtullsgatan? Konstnärlig frihet?

Konstnärens signatur är "Karnå" och det måste väl vara Eskil Karnå (1911-1988). Tavlan hänger i foajén till Riddaretemplet Knapes lokaler i i det gamla Sparbankshuset i hörnet Norra Hamngatan - Kålgårdsbergsgatan.  //

6 kommentarer:

 1. Gatan till vänster är Norrtullsgatan, gatan till höger Lilla Norrgatan och i mitten fanns då Bagges gränd.

  MH

  SvaraRadera
 2. Hmm ! Låg inte Frimodigs vid L:a Norrgatan/Västerlånggatan? Jag tror mig minnas att
  det vid Lagerbergsgat./Västerlånggat. låg en cykelaffär!? Eller är jag helt "ute o cyklar" ?!
  :-) !
  funderar
  Peder Grahn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tanke på cykel är helt ok. Anderssons Cykelaffär är svaret.
   Hälsningar
   Kjell-Åke

   Radera
 3. Hade Eskil Karnå som lärare engelska något eller några läsår i Herrestadskolan, c:a 1957-59.
  Han var född vid Södertull, bodde kanske på S. Vägen under sin uppväxt. En duktig lärare, som höll god disciplin utan fysiska metoder. Träffade honom åter 1987-88, när han visade sina konstverk i det s.k. "Carl XII-huset" vid torget. Undrade om han hade något målat från Asplundsgatan. Vilket han inte hade där, men skulle undersöka. En kort tid efter hade han avlidit. Han överraskade oss en gång på en lektion, när han tog fram ett dragspel och spelade "Lycklige Henriks polka" med stor bravur.
  C-M Norrman

  SvaraRadera
 4. Visst har du rätt Peder. Texten under bild stämmer inte. Hela kvarteret består ju idag av "skatte-huset", som slutar vid före detta Frimodigs, längre till höger är ju idag grusparkeringen som slutade vid cykelaffären längst ner på Lagerbergsgatan, vilket inte är med på bild.
  Däremot kan man se lejonhuvudet på EPA-husets blå gavel längst till höger, om än otydligt.

  Peter B.

  SvaraRadera
 5. Visst ser man EPA:s gavel Peter B men det är inget lejonhuvud man ser på tavlan. Det var EPA:s varumärke som var uppsatt där. Det bestod av ett stort E med en kedja runt.

  MH

  SvaraRadera