2013-05-27

Sveriges tråkigaste stad?

Sandra frågar:

"Hej Gunnar! Hittade idag din blogg idag och tyckte det fanns mycket intressant att läsa om där.

Det är så att jag arbetar med ett skolprojekt om Uddevalla och har hittat ett rykte om att staden någon gång har utnämnts till Sveriges tråkigaste stad vilket jag tycker hade varit intressant att ta upp i mitt projekt. Problemet är att jag dock inte kan hitta källan (om den nu finns?) till detta och undrar om du har någon information om ryktet, dvs. om det är falskt eller sant + vet vart källan finns?
Tack för att du tog dig tid att läsa mitt mejl. 
Mvh Sandra"
 
Om man googlar på "Sveriges tråkigaste stad" visar det sig att åtkilliga svenska städer blivit utpekade. Här ovan Eksjö. Uddevalla utgör sannolikt inget undantag. Jag kan dock inte minnas när det skall ha skett.
 
Det är nästan undantagslöst kvälls- och veckotidningar (skvallertidningar) som ägnat sig åt att utse Sveriges tråkigaste stad. Ofta bland omröstningar i läsekretsen. Allt för att sälja lösnummer. Och sannolikt har man lyckats rätt bra med det. Det är alltså inget att ta särskilt allvarligt på.
 
Ofta kan det bero på hur frågan ställs. Om jag går ut på stan i Uddevalla och frågar ungdomar: "Tycker du att Uddevalla är en tråkig stad?", är jag övertygad om att ganska många tar chansen att racka ner på staden.
 
Om jag istället frågar: "Vad är det bästa med Uddevalla?", kan svaret bli helt annorlunda.
 
Som sagt det finns ingen samhällsinstitution som ägnar sig åt att utse Sveriges tråkigaste stad, däremot finns det en del andra undersökningar som görs i syfte att jämföra städer eller snarare kommuner.  //

9 kommentarer:

 1. Som jag minns det så var det antingen 1979 eller 1980 som Uddevalla hade det här ryktet. En vild gissning, så var det Expressen som slog fast att det var så.

  SvaraRadera
 2. Uddevalla kommun har gjort en varumärkesanalys där externa webbintervjuer har gjorts med drygt 1200 personer.Där kanske du kan hitta underlag till "Vad som är det bästa med Uddevalla"? http://www.uddevalla.se/download/18.4b822d61309712437680003325/1308732357271/Varum%C3%A4rkesplattform+Uddevalla.pdf

  SvaraRadera
 3. Tråkiga platser??? Det är väl upp till en själv om man inte förmår roa sig!
  Mebbe

  SvaraRadera
 4. Artisten Mauro Scocco kallade Uddevalla Sveriges tråkigaste stad. När man åker in i den stan mår man illa sa han. Det roliga är att han själv alltid är sur och butter..

  SvaraRadera
 5. Jag ville kommentera ett stavfel på BohusPosten, men det gick inte, man måste vara ansluten till facebock och etc! Jag vägrar!!!! Skäms BousPosten!!!!

  SvaraRadera
 6. Det var en kvällstidning som utnämnde Uddevalla till detta, någon gång (som ovan) 1979-80. Detta, har jag för mig, baserades på att det då fanns så få uteställen i stan. Det har ju ändrat sig rejält sedan dess, men ett rykte är svårt att "tvätta bort"...

  SvaraRadera
 7. Tyvärr är det nog så att det är sällan rök utan eld. De som "styrde" 70-80 är idag ledare av "överklagningsmaffian" där ingen utveckling får ske. Man får inte bygga i Skeppsviken för där badade jag som barn. Ny bio skall vi inte ha för det fanns inte på min tid. Och bygga hus där där tomterna är dyra får man inte heller för då kan man få bättre utsikt än mig... osv osv....

  Det är synd, ty Uddevalla har möjligheten. Själv har jag dock gett upp och flyttar "hem".... dvs Mälardalen. Där händer det saker !!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha underbart inlägg och "så rätt"!!
   De gamla sura överklagningsmaffian är för tröttsamma.

   Radera
 8. Trollhättan är ju fan tråkig. Inte Uddevalla.

  SvaraRadera