2013-05-22

Mer kultur! Föräldrar och barn köar för upplevelser.

Insänt av Jan Gustafsson:

Jag står i kö inne på Norgårdens bibliotek i Herrestad i Uddevalla hand i hand med barnbarnet Love, 3 ½ år. Det är förmiddag och vi ska se en halvtimmes teaterföreställning för barn 2 – 4 år. Sagofen Isadora (skådespelaren Josefina Karlsson Vergara) ska spela upp en musikalisk kortversion av H C Andersens klassiska saga Tummelisa, fylld med fina handdockor av djur och människor, gitarrspel och fyndig dekor.

Och vi är inte ensamma. Kön ringlar lång mellan bokhyllorna. Mest unga mammor och många små barn. En och annan pappa och även flera mor- eller farföräldrar. De har kommit dragandes barnvagnar eller kört bil mer långväga ifrån, t ex ända från Munkedal. Och klockan är bara 10.

Vilken kulturlängtan! En sådan kulturtörst! Det är underbart att känna det stora behovet av barnkultur manifesterat på detta sätt en kall och gråtrist fredagförmiddag. Barnens och de vuxnas förväntningar dallrar i luften där inne i den nedläggningshotade biblioteksfilialen.

Och så släpps vi in i det inre rummet, en barnboksavdelning, för dagen teatersalong med 60 platser med barnen sittande på mattor på golvet längst fram och vi vuxna på stolar bakom. Fullt till sista plats.

Och våra förväntningar blir uppfyllda med råge. En jättefin föreställning där sagofen Isadora engagerar barnen, som får komma fram till ”scenen” och bidra med rörelser och sång. Och barnen vågar och deltar med liv och lust. Efteråt hörs de vuxnas gillande röster. Ännu ett lyckat barnkulturprogram avverkat i Uddevalla. Dagen efter upprepas föreställningen inne på huvudbiblioteket i stan.

Lika fullt där.

Uddevalla kommun har ett ambitiöst och rikt barnkulturprogram, som höst och vår presenteras i en behändig tryckt, liten skrift som finns att få t ex på biblioteken, Bohusläns museum m fl ställen. Och allt går naturligtvis att läsa på nätet. Med föreställningar för både små och äldre barn presenterade med tydlig åldersymbol, så det är lätt för föräldrar att välja rätt. I vårkatalogen kan jag räkna till ett 30-tal programpunkter från februari till maj.

Och det bästa av allt: man kan abonnera på automatiska sms-meddelanden till sin mobiltelefon, när det är biljettsläpp. För det gäller att hålla sig framme snabbt! Lördagen den 27 april, till exempel, spelade Teater 23 från Malmö föreställningen ”Krifs krafs hoho plask” för barn 3 – 6 år, på Regionteater Väst där borta i änden av Strömstadvägen. 60 biljetter släpptes den 9 april. Jag missade att hålla mig framme i tid, försökte köpa biljetter till det facila priset 30 kr dagen efter. Allt var slut. Attans! (Det ska sägas att så gott som alla andra barnkulturprogram är gratis.)

Men ….. till slut lyckades jag få två biljetter i alla fall, på plats på Regionteater Väst strax innan föreställningen. Som var jättefin! Som det mesta av det som barnkulturansvariga  på Kultur och Fritid tar hit till Uddevalla. Vårens sista, kommunalt anordnade barnkulturevenemang i Uddevalla är den lilla teaterpjäsen "Diktatorn" efter en bok av Ulf Stark.

Föreställningen passar barn i åldrarna 3  - 8 år och ska vara en underbar och humoristisk skildring av en liten tyrann, som skulle kunna vara ett barn. Boulevardteatern från Stockholm spelar pjäsen nu på lördag 25 maj kl 14.00 på Regionteater Väst.

Många biljetter är redan sålda av Bohusläns museum, men det kan kanske finnas chans att knö sig in, genom att vara på plats på teatern i god tid innan det börjar. Jag har under hösten och nu i vår gått på ett antal olika barnkulturevenemang i Uddevalla med barnbarn. Runt om i hela kommunen. Och barnkulturtörsten gör sig gällande överallt. Man blir så glad för det starka intresset. Ös på med mer! Jag tror att behovet egentligen är oändligt.

Jan Gustafsson  //

1 kommentar:

  1. "den nedläggningshotade biblioteksfilialen" !!
    Lägg INTE ner biblioteksfilialer !!
    Skatten räcker till detta också.
    /JT

    SvaraRadera