2013-05-17

GRATULERER MED DAGEN NORGE!!

(Arkivbild)

13 kommentarer:

 1. Varför flaggas det enbart på Norges nationaldag?
  Vilka länder står på tur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret är givet. Bohuslän var norskt fram till 1658.

   Radera
 2. Jag tycker det är märkligt att Bohusläns museum flaggar på Norges nationaldag, trots 1658.

  EU är vi med i men inte flaggade man på Bohusläns museum (och knappt gjorde kommunen det heller) med EU-flaggan på Europadagen.

  Magnus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bohusläns museum skall spegla Bohusläns historia. Det är väl självklart att man gör det på olika sätt. Ett sätt är att flagga norskt på 17 maj. Det var faktiskt jag som införde den traditionen då jag jobbade på museet. Jag köpte också in två EU-flaggor just för flaggning, tillsammans med tre svenska flaggor, på Europadagen den 9 maj. Trots att jag sitter i styrelsen för Bohusläns museum så råder jag inte längre över hur flaggningen sköts. Det får du fråga tjänstemännen där. Jag vet faktiskt inte om museet flaggar norskt idag men jag utgår ifrån att det är så.

   Radera
  2. Jag körde förbi där idag och museumet flaggade för fullt norskt. På europadagen flaggades det däremot inte åtminstone detta år. Trots det märkliga i mina ögon är det i sig inget jag retar mig särskilt mycket på.

   Magnus

   Radera
 3. Danmark-Norge styrdes av en man. Ska vi minnas och hylla den tiden? Skapar det gemenskap i dagens Sverige?

  SvaraRadera
 4. Så mycket tjafs för en sak som egentligen inte stör och med tanke på att Norge och norrmännen till stor del försörjer Bohuslän och dess invånare kan det väl inte göra något att man uppmärksammar nabolandet på dess dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att Tyskland är vår största exportmarknad (och därigenom sysselsätter många svenskar och bohusläningar) skulle det, enlig Anonym kl 13:07 tankesätt, också innebära att det kan väl inte göra något att man uppmärksammar vårt största exportland på dess dag.

   Detta skulle störa mig lika lite som när man flaggar norskt. Men likväl kan jag tycka att själva flaggningen i sig är märklig.

   Magnus

   Radera
  2. Det kallas debatt..

   Radera
  3. Med tanke på Tyskland och allt som har hänt under kriget, även om vi har stora handelsutbyte, så skulle det inte kännas bra över huvud taget att flagga för det landet.

   Jan T. Lagen.

   Radera
 5. Hjältekonungen på torget vänder sig i graven...

  SvaraRadera
 6. Bra köp Gunnar. Alltid trevligt att se hur norrmännen firar. Tänk om vi i Sverige kunde ta efter.

  SvaraRadera
 7. Kungen på torget var tysk och kusin till Kristina, han ville se till att det blev lugn och ro i våra trakter. Dansken styrde norrmannen vid den tiden. Dessutom känner vi gemenskap genom den vänskap som skapades över kölen när Tysken var i Norge under Quisling! Vi är ett brödrafolk & Norge skall hedras på sin Nationaldag! Gott initiativ Gunnar! Det är tåget över Bält som skildras på statyn, inte seger över Norge! / peter Hagren

  SvaraRadera