2013-05-04

Röjning runt minnesstenen på Kapelle

Foto Gunnar Klasson

Insänt av Berit Haglund:

"Hej Gunnar!
 
Vi undrar så vad som är på gång på Kapellevägen, vid stenen över Robert Thorburn. Dom har röjt av alla träd. Vi har sökt på Gatukontoret och Byggnadskontoret, men inte hittat något.Vi hoppas bara att kullen får vara kvar, och att det blir något bra utav detta!
Vet du vad som är på gång?
 Må gott!
Berit Haglund"
 
Jag har själv inte varit i kontakt med Gatu- och parkavdelningen om just denna men är rätt säker på att det är ett led i det omfattande arbete som sedan förra året har pågått på bergen runt om i Uddevalla. Tanken i just detta fall är nog att minnesstenen skall komma mer till sin rätt och låta den synas mer.
 
Som Berit skriver är stenen en hyllning till Robert Thorburn från Skogsodlingens vänner. Betänk att bergen var helt skoglösa under 1700- och 1800-talen fram till dess att sådana som Thorburns drog igång de stora skogsodlingsprojekten under andra halvan av 1800-talet.  //

2 kommentarer:

  1. Som närmaste granne blev jag lite förvånad att alla träden togs ned, då vi under 50 års tid vädjat om att kommunen skulle ta ned EN alm.Men vi tackar så mycket vi har fått mer sol.

    SvaraRadera
  2. Undrar om Thorburn vänder sig i sin gran, när hans sten nu står i en totalt trädlös omgivning?

    Min morfar, länskogvaktare A.K.Andersson, hade en plantskola för gran, tall och lärk på Kapelle under 1930-talet.

    SvaraRadera