2012-08-11

Uddevalla 1855

Det här är ett utsnitt från stadskartan 1855. Trots att det gått 157 år är mycket sig likt. Ta gärna och försök klura ut vilka skillnader det är mot idag.  //

6 kommentarer:

 1. Jag saknar Stora Hellevigsgatan. Däremot Lilla Hellevigsgatan finns med, men heter här Lilla Hedvigsgatan, numera St. Mikaelsgatan. Bomsgatan finns väl inte nu. Norrtullsgatan och Bartilsgatan är utsatta men har inga namn.

  Jan A

  SvaraRadera
 2. Min farfars föräldrar bodde på Vadbacken vid den tiden. Ligger de kvarteren utanför kartutsnittet?

  SvaraRadera
 3. Ja. Jag kommer att återkomma med fler kartutsnitt och Vadbacken finns med på denna karta.

  SvaraRadera
 4. Sten-Ove Dahllöf2012-08-12 11:25

  Det finns en liknande bild uppe i stadshuset på VA-avdelningen med avoppsnätet på. Stor ritmning som borde scannas innan ledningsnätet bleknar bort.

  SvaraRadera
 5. Jag har bott på Rävgiljan 14 för länge sedan och när vi renoverade huset hittade vi tidningar (uddevallatidningen ??) från 1877 tror jag det var. om jag fattat rätt låg det utanför tullarna.

  SvaraRadera
 6. Hejsan, Gunnar!
  Antar att det är fler än jag som hittat vägen hit p.g..a. släktforsking via nätet ;-)
  En sådan här karta skulle vi verkligen behöva över stadsdelarna Landala och Haga här i Göteborg . Bara siffror och annat säger inget alls.
  Har hittat min farmors mamma Lauras resor som piga runtom i Dalsland och Västergötland och ringat in alla platser/gårdar på en stor bilatlas jag har men när det står att hon flyttade till Uddevalla...då var det kört ;-)
  Inflyttad den 8/11 1861 till N.T. 4. är all info. man får fr. kyrkoböckerna och inte har jag hittat detta och kan inte klura ut vad detta är. Antar att det är en stor gård utanför sradskärnan.
  Så då får man googla och så hamande jag här..toppenintressan!
  Men var har du hittat denna karta? Inte lätt att finna gamla kartor där man kan klura ut vad gatorna heter i dagens läge.
  Vet du vad N.T. 4 är?
  Ha det så gott och tack för titten!
  Hälsningar Agneta i Götet.

  SvaraRadera