2012-08-28

Kvarteren Rud och Kaggs förvandling

Den här bildserien är insänd av Christian Isacsson, som har följt kvarteren Rud och Kaggs förvandling från det gamla till det nya. Det är en unik bildserie där fotografen följt förvandlingen under hela tiden från samma kameravinkel. Sådant här skulle jag vilja se mer av. Håll till godo!

9 kommentarer:

 1. Är detta Uddevallas nya K-märkning? Har pensionärerna själva något att säga till om mot Stiftelser,byggröjning o exploateringshunger?? Fin fotodokumentering som "bevarar" det lilla som fanns. Vill Christian själv bo här ???????? undrar fotovännen Bertil från 1951.

  SvaraRadera
 2. Skulle gärna bo i hörnlägenheten högst upp! Tyvärr saknar jag de ca 2 miljoner som insatsen är. Huset är egentligen rätt snyggt men det smälter inte direkt in i omgivningen. Det är i alla fall bättre än rucklen och grusplanerna som var där tidigare. Bra att det byggs lägenheter det behövs!
  J.A

  SvaraRadera
 3. Uddevalla bygger systematiskt bort sitt eget kulturarv
  till förmån för betongkuber och parkeringsplatser.

  SvaraRadera
 4. De där nya betonghusen ser ju ärligt talat inget vidare ut?

  Ritade av en arkitekt eller bara byggda enligt "standard 1A"?

  Läget är bra men det ser ut som om det inspirerats av gammal öststatsarkitektur?

  Skulle jag köpa en bostadsrätt för +2 000 000 hade jag önskat att utsidan var lite mer presentabel med!

  /Hyresgäst tills vidare

  SvaraRadera
 5. Som svar till Bertil så kan jag säga att jag hade en dröm om att vinna pengar till att köpa och renovera de tre gamla husen, flytta in i ett och hyra ut de andra till vänner.

  Extra synd att man rev Thordéns barndomshem, man skulle kunna renoverat och haft det med liten trädgård som en liten oas mitt i betongkomplexet med litet kafé eller thordén museum eller lekstuga åt barn kanske?

  Jag kommer nog aldrig att få råd med en dylik lägenhet som byggts där i alla fall och personligen bor jag helst i ett hus med historik.

  SvaraRadera
 6. Bertil på g2012-09-03 08:13

  Stackars dig Gunnar att alltid alla gnällspikar yttrar sig här.
  Smaken är fortfarande som baken och delvis generationsfråga. Och det är alltid ungdomens Uddevalla vi bygger.
  Sen undrar jag vad det är för skillnad på thordens barndomshem och alla andra som gjort något för Uddevalla/mänskligheten. Vi skulle då behöva bevara all gammal skit och flytta ut på landet.

  SvaraRadera
 7. Allt gammalt måste bort och nytt skall in med nödvändighet
  inte bara för hus utan även för oss människor.

  SvaraRadera
 8. Jag är själv en yngre förmåga som för den delen inte beklagade mig över att man byggt nytt, det är förstås en nödvändighet och husen var inte i bra skick. Jag bara gav ett förslag på en sak man kunde gjort för att införliva ett stycke historia i det nya.

  Thordénhuset låg i mitten och skulle således gått att bygga runt, sen så tycker jag personligen att det är svårt att nämna ett namn som gjort en lika stor insats för Uddevalla som Gustaf, men det är en annan diskussion. (Hans gärning för den delen bidrog ju till att bygga nya bostadsområden utanför centrum istället för att bara riva bort vår historia och bygga på samma plätt så staden har kunant expandera snarare än stagnera..)

  Det är viktigt att vi bevarar det vi nu har kvar så gott som det går för vi kommer inte kunna få det tillbaka hur mycket vi än önskar.

  SvaraRadera
 9. Helt klart att tomten skall exploateras men det måste då göras på ett sätt som passar in i Uddevallas genuina byggnads- och kulturmiljö. Men det är inte alltid så att en storstadslösning går att transformeras ner till att bli en lyckad lösning i en sådan småstad som Uddevalla.

  SvaraRadera