2012-08-22

Eleverna i klass 5:6 höstterminen 1930

Jan Aronson har inte bara bilder i sina gömmor. I dag kom den här skolkatalogen med eleverna i klass 5:6 på Uddevalla högre allmänna läroverk. Det var alltså bilden från kemilektionen i gårdagens Uddevallablogg. Det var som synes 21 pojkar i Ingrid Lindstedts klass varav 17 är med på bilden

Jan skriver:

"Stående nr 1 från höger Gergils ?
 
Stående nr 2 från höger Elffors ?
 
Stående nr 4 från höger Berndt Lekander. Kamrat med min far."

Eleverna är födda 1914-1916 och kanske kan rent av någon eller några fortfarande vara i livet?

13 kommentarer:

 1. Anders Bissman2012-08-23 07:53

  Jag var arbetskamrat med Calle Elffors på Göteborgs Bank i början på 70-talet. Hade ingen aning om att han hade/hade haft en tvillingbror.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anders Bissman2012-08-23 07:56

   Nu ser jag att Calle var 1 år äldre än sin bror!

   Radera
 2. Fanns det några särskilda skäl till att faderns yrke alltid stod med i skolkatalogen förr?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jämställdheten hade väl inte kommit så långt 1930. Kvinnorna hade nyligen (1921) fått rösträtt. I Gustafsbergs barnhuslängd ser den ut ungeför likadant hela perioden 1776-1924. Där finns en kolumn med "Fadrens namn och stånd".

   Radera
  2. Jag började första klass 1968 på Skogslyckeskolan, klasslistan såg i princip likadan ut, enbart faderns namn och även titel!
   Jonas Andersson

   Radera
  3. Jag började också första klass på Skogslyckeskolan 1968, men jag minns inte alls att fäders namn och yrke var med i klasslistorna. Jösses. Jag menar jag tror dig självklart. Men det låter så otroligt.

   Radera
  4. Min mamma har kvar listan.
   Jonas

   Radera
 3. Så kulturhistoriskt spännande att se denna gamla skolkatalog. Inga flickor, faderns namn och antal terminer i klassen. Oj, då, tiderna har förändrats till det bättre.

  SvaraRadera
 4. Kvinnan vet sin tysta plats i hemmet och bland barnen. Att vara sin man trogen och hjälpa honom i allt är kvinnans lott. Kvinnan är mannens åker. Mannen plöjer som han vill.

  Var har jag läst det här?

  SvaraRadera
 5. betr.de 2 pojkarna med armen på bordet i fronten: min studentkamrat Anders J-son borde kunna plasera dessa båda unga herrar som sedermera blevo "kändisar" i Ud.valla. Jag minns dessa personligheter fr.Ud-valla åren 1947-67.Har jag inte rätt? Detta är ungdomsglädje förmedlat av vår Gunnar-bloggis.OCH vår Docent Lindström finns med i unga da´r - det var sedermera en Verkligt fin uddevallaprofil OCH författare till Lärobok i Svensk Litriatur.På den tiden fanns fortfarande Svensk Kultur. Nu kan bara "trivia" vara invandrardemokrati,som inte lär sig ngt Svenskt Inte ens "nykapitalisten" Barnevik kan lägga en miljon till att rädda Lilla Nygatan. SKRYT vid rätt tillfälle? Betygar Bertil Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du glömde namnen på dessa s.k. "kändisar".

   Radera
 6. Rustan Gandvik2012-08-30 02:27

  Såvitt jag kan se i folkbokföringen så är klasslistans nr 18 den ende som är i livet.

  SvaraRadera