2012-03-05

Nu skall Slottet restaureras

I dag påbörjas den efterlängtade restaureringen av Hotell Slottet på Gustafsberg. Som framgår av bilden har NCC fått jobbet då de lade det lägsta anbudet. Och det är samma snickare som stod för restaureringen av Snäckan förra vintern. Det borgar för ett bra jobb.

Jag får mig då och då gliringar av folk för att husen på Gustafsberg inte är i bästa skick. Då får jag lust att svara: "Säger du det, det har jag inte märkt!". Desto roligare då att vi nu inleder nästa projekt enligt byggnadsvårdsplanen som stiftelsen tog fram 2007.

Sedan ett par år tillbaka förbjöd Räddningstjänsten oss att ha hotellgäster i övervåningen på grund av utrymningsskäl. Som du ser på bilden finns det fasta brandstegar på väggen, men numera är det inte tillräckligt då principen är att man skall kunna gå ner till marken. En gammal människa eller en mamma med en ettåring på armen skulle inte klara av att klättra de befintliga stegarna.

Hur löser vi då detta då Slottet, liksom 25 andra av stiftelsens byggnader, är byggnadsminne. Jo, det har visat sig att det en gång i tiden har funnits en balkong över entrédörren och en ny balkong kommer därför att byggas på samma plats. I den ena änden av balkongen kommer en spiraltrappa monteras så att man kan ta sig ned till marken. Detta är såklart godkänt av Länsstyrelsen och Uddevalla kommun och man anser att det är bättre för huset att det kommer till användning och att man då kan göra ett litet undantag vad gäller den moderna trappan.

Första och andra våningarna kommer också att separeras i två brandceller istället för som nu då hela huset är en enda brandcell. Därför görs en del brandsäkringsarbeten inomhus, bl a byggs en brandvägg med dörr vid trappan som leder upp till andra våningen.

Det blir således en både invändig och utvändig restaurering av Slottet och det ser vi fram emot. Planeringen är att det skall vara klart till början av sommaren.  //

6 kommentarer:

 1. Gustafsberg sköts på bästa sätt.Tack Gunnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle nog vilja säga på bästa sätt efter de förutsättningar som finns?

   Radera
  2. Du har helt rätt.

   Radera
 2. När ni byter värmeelement hoppas jag att ni väljer sektionstadiatorer från Lenhovda radiatorfabrik. Dom har tillverkat sådana sedan 1936, i samma modell.Markaryds armaturfabrik tillverkar en del ventiler i gammal stil också.

  SvaraRadera
 3. Gratulerar GUNNAR-men hoppas NI inte gör detta till Reklamjippo. Det behöver verkligen inte stilrena Gustafsberg.Kanske det blir A.C.i.st.f. element? Får VI "bloggtaxa" om man bokar i tid till sommaren 2012, NGT att se framåt-mot.Hälsningar "Fjärrskådaren"

  SvaraRadera
 4. Detta var verkligen en rolig nyhet! Kommer att lysa upp hela Gustafsberg i sommar. Grattis!

  SvaraRadera