2012-03-26

Lilla Nygatan 1 rivs för parkeringsplatser

Jag är helt säker. Huset Lilla Nygatan 1 kommer att rivas. Visserligen har Bohusläns museum protesterat men planarkitekten Mats Windmark har meddelat Uddevalla Energi, som köpt tomten, att det inte är några problem med ett rivningslov. Windmark säger till Bohusläningen: "Då hade jag inte en tanke på att detta skulle kunna gå på remiss till museet. Då hade jag nog varit lite försiktigare i mina formuleringar".

Det är mycket illavarslande att en planarkitekt i Uddevalla kommun inte med automatik tänker tanken att gamla hus i Uddevalla kan vara bevarandevärda. Då är det sannerligen tur att byggnadsantikvarierna på Bohusläns museum kan påminna om det.

Men nu hjälper inte det i det här fallet. Omvägen över Miljö och Stadsbyggnadsnämnden är bara en formalitet. Nämnden kommer att anse att nya parkeringsplatser för Uddevalla Energi är långt viktigare än kulturmiljövård. Tragiskt är bara förnamnet!

28 kommentarer:

 1. Håller med dig Gunnar, den här staden Uddevalla behöver sannerligen bevara och förädla de få gamla hus som finns kvar efter rivningsmassakerna som åstadkommits under 1900-talet senare mitt. Hoppas hoppas innerligt att huset får stå kvar med dess charmiga trädgård!

  SvaraRadera
 2. Det går iallafall att överklaga. Visserligen drar det bara ut på tiden,
  men huset blir kvar lite till.

  SvaraRadera
 3. Tragiskt tragiskt..Varför vårdar vi inte vårt kulturarv?Skrämmande kultur och historielöshet.

  SvaraRadera
 4. Uddevallas egen Almstrid. Belägra huset! Gör något riktigt, sätt ned foten.

  SvaraRadera
 5. Hur vet Gunnar Klasson vad nämnden kommer att tycka? En stilla undran...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huset förfallet. Detaljplanen anger att fastigheten är s k prickad mark, vilket innebär att tomten inte får bebyggas. Skulle huset allvarligt skadas får inte det inte återuppföras. Vilken fastighetsägare är beredd att lägga pengar på en byggnad med sådana förutsättningar?

   Radera
 6. Är det nu den där Roger Johansson som har ett finger med i spelet igen?

  SvaraRadera
 7. Utan den där Roger Johansson hade inte Uddevalla haft kraftvärmeverket på Lillesjö med sina många anställda. Då hade renhållnings- och fjärrvärmeavgiften varit på en betydligt högre nivå. Jag tror inte heller att Roger hade haft något emot att huset bevarats men tydligen finns inga intressenter. De 2-3 parkeringsplatser som kan anläggas kan Uddevalla Energi både ha och vara utan.

  SvaraRadera
 8. Skandal- ett vackert kulturhus i en bit fin Natur. Vore nyttigt för energifolket att ha kvar som kaffestuga. Lär dem samåka med alla sina lyxbilar. Se även bilderna i 2010-almaanackan o rivningsraseriet. Agerar inte Hembygdsföreningen?? Och Naturskyddsföreningen? Gör Protestlista och kläm åt komm.tjänstemännen. Var finns kulturförvaltningen i detta ärende? Detta har varit ett Kulturarv för oss som var där som barn. B.J.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uddevalla Energi har inga lyxbilar. De köps med anbudsförfarande vilket i regel innebär de billigaste och enklaste..

   Radera
  2. Vadå klämma åt kommuntjänstemän ? Planen är tagen av den borgliga politiska makten i Miljö och stadsbyggnadsnämnden.
   Det är dom som skall besluta om rivning. Inte en enskild tjänsteman. Håll isär begreppen.

   Radera
 9. Om nu bara detta hus likt de gamla i rud & kagg ståt och förfaller. Varför i helv*te hyr man inte ut det till skötsamma ungdomar eller någon som får bo och rå om huset för en billig slant istället!?

  Jag skämms nått in i ***** över den otroligt låga historiska kompetensen och illviljan bland bestämmande i Uddevalla....

  /C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller låt oss ungdomar få snygga till huset med lite grafittikonst!

   Radera
 10. Bedrövligt! Växte upp på Stora Nygatan på 50-talet o minns mkt väl när Lilla Nygatan var befolkad..detta är det sista huset som finns kvar, sorgligt om det försvann. Pratade med ägarna för några år sen, de är barn till de som bodde där på 40-50-talet...

  Staffan

  SvaraRadera
 11. Roger Johansson är duktig och gör ett bra jobb för Uddevalla.Tack Roger!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte vet jag var du fått det ifrån. Tyvärr är R Johansson en riktig diktator som vill styra efter sina egna ideer och tycke.

   Radera
  2. Om du frågar de anställda i Uddevalla Energi får du en helt annan bild av Roger. Han har många ideer men är noga med att förankra dem innan beslut tas.

   Radera
 12. Gunnar och ni andra. Vem ska betala? Skulle kommunen köpa det (eller ägde man det?) och sen renovera och förvalta med skattepengar och då ta pengar från socialens hög eller kanske barnens?
  Jag uppskattar gamla fina byggnader och tycker inte heller om att det rivs. Men jag säger inte att politiker är kassa eller att andra ska göra något när jag inte själv har en ide hur det ska gå till eller att jag själv är beredd att göra något.

  Gunnar berätta gärna istället för oss vad du vet om huset och området. Det är du bra på! Uppskattar din blogg annars.

  SvaraRadera
 13. Klockslagen verkar visa fel på inläggen...

  SvaraRadera
 14. Skandalöst, sorgligt, oersättligt! En sådan pärla att bevara för framtiden. Är det bara glas och betong som i framtiden ska vara vårt
  kulturarv?

  SvaraRadera
 15. Rivningsraseriet i Uddevalla fortsätter till förmån för groteska höghus och parkeringsplatser. Kulturarvet skall elimineras!

  SvaraRadera
 16. Tänk vad många bra parkeringsplatser man kunde byggt på Gustafsberg!

  SvaraRadera
 17. Kanske är jag gammal och nostalgikåt men......jag tycker det lilla huset är en kulturskatt. Kan man inte använda det som ett litet museum från förr. Nej det går kanske inte var bara en dum idé....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en helt fantastisk idé. Inred det helt i sent 1800-tals stil och ha lite visningar på sommarhelgerna med kaffe i trädgården?

   Skall vi gå ihop ett gäng och starta en stiftelse eller förening för husets bevarande och hjälpas åt att måla och spika lite? Kanske museumet vill bidra med lite stöd?

   Radera
  2. Äntligen någon som vill ta ansvar istället för att gnälla. Ni får skynda på och sen fråga U-A energi om de vill sälja.

   Radera
 18. Nu jag igen!! Var det inte prickad mark...får det då bebyggas? Då kan det ju inte bli parkeringshus....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte hus plats. Och jag gissar att det är skillnad.

   Radera