2012-03-13

Niovåningshus planeras vid Söderskolan - ett nytt Skeppsviken?

I kväll hade allmänheten möjlighet att ta del av planerna på en kommande bostadsbebyggelse i kvarteret Facklan, dvs f.d. Söderskolans tomt. Det var ett samrådsmöte som kommunen är skyldig att genomföra enligt Plan- och Bygglagen.
Intresset var stort måste jag säga och de som var där var i huvudsak boende från kvarteren runt den blivande bebyggelsen. Det var Mats Windmark och Hans Johansson från Miljö och Stadsbyggnad som höll i presentationen och med var också Ann Andersson från Rådhusets arkitekter och så Riksbyggen som kommer att bygga i kvarteret om en ny detaljplan för bostäder fastställs.

Varför man valt Riksbyggen, som ju bara bygger bostadsrätter, fick vi inget svar på då det är ett politiskt beslut taget i Tekniska nämnden och därifrån fanns ingen närvarande vid mötet. Och man kan verkligen undra. Det byggs för närvarande inga hyresrätter i Uddevalla. Samtidigt säger man från politiskt håll att det är det som behövs.

Frågan om det skall byggas hyresrätter eller bostadsrätter förefaller för övrigt avgöras på vilket byggföretag som är intresserat av ett visst område. Är det så samhällsplaneringen skall gå till?

Nej i Uddevalla byggs det bara bostadsrätter. Nyligen kunde nya bostadsrättsägare flytta in i kvarteren Rud och Kagg. På Östberget pågår byggandet av flera bostadsrättshus. Skolgatan 8 har nyligen tömts på sina hyresgäster för att byggas om till bostadsrätter så var skall det byggas hyresrätter? Både äldre personer och ungdomar, som inte har möjlighet att finansiera ett lägenhetsköp för att kunna flytta hemifrån, behöver hyresrättslägenheter.

Riksbyggen förklarade att deras huvudspår för närvarande är att bygga om Söderskolan, således inte riva och bygga nytt. Man planerar också att bygga ett niovåningshus i kvarteret. Det kommer i så fall att bli två våningar högre än den befintliga "skyskrapan" norr om Söderskolan.

Mot slutet av kvällens möte framkom också att det finns ett kompakt motstånd mot de nya planerna, särskilt från dem som bor i kvarteren söder och öster om den planerade bebyggelsen. För dem blir det naturligtvis en stor förändring av stadsbilden och man talade exempelvis om fallande villapriser.

I eftersnacket ute på gatan handlade det mycket om att överklaga planerna. Vem vet, vi kanske har ett nytt Skeppsviken på gång? Planchefen Hans Johansson uppmanade för övrigt alla att komma in med synpunkter på ärendet.  //

6 kommentarer:

 1. En som inte gnäller2012-03-14 08:26

  Det spelar ingen roll var eller vad som byggs i denna stad så gnälls det. Alla vill ha förändring men inte vid min vägg!
  Om det var lönsamt med hyresrätter hade nog någon byggt det också gissar jag?!

  SvaraRadera
 2. Vi seniorer som planerar sälja våra villor vill inte binda upp kapitalet i bostadrätter utan vi vill använda "vinsten" på husförsäljningen till att uppleva alla drömmar, ex vis resor. Därför bör det finnas en stor efterfrågan på moderna huresrätter
  Nils Carlsson

  SvaraRadera
 3. Uddevalla försöker att bli Bohusläns eget Manhattan med alla sina höghus.

  SvaraRadera
 4. Är det inte seniorbostäder som Riksbyggen planerar på Söderskola?
  Detta framkom i Riksbyggens tidning till medlemmar som bor hos dom.
  Pris framkom inte men intresseanmälan fanns.

  Men visst behövs hyresrätter. Det var länge sedan det byggdes i Uddevalla. Tyvärr blir nog hyran dyr där med.

  SvaraRadera
 5. "Om 200 år kommer man att undra ifall ingen levde vid millenieskiftet, eftersom allt byggs som förr" citat från http://twitter.com/RikardN apropå följande artikel i DN: http://www.dn.se/sthlm/stockholm-riskerar-en-dod-stadskarna

  SvaraRadera
 6. Ja det är väl klart att även detta ska överklagas, herregud för gubb-Uddevalla...

  Priserna kommer väl snarare att gå upp omkring det nya området när det blir ett attraktivare område!
  Har man råd att bo i en nybyggd hyresrätt som kanske kostar 8000kr/mån för en 3a så har man även råd att köpa och bo i motsvarande bostadsrätt. Visst det gäller inte fullt ut men för de allra flesta. De allra yngsta paren kan ha svårt att vaska fram startkapitalet.

  Jag bor idag billigare i en större och mer attraktiv bostadsrätt med hög standard centralt i Uddevalla än jag gjorde i min gamla hyresrätt.

  SvaraRadera