2012-03-06

Nordiska mästerskapen på cykel 1951

I inlägget om Höjentorp skrev Olle Lundgren denna kommentaren:

"Järnvägsövergången som Gunnar berättar om har andra intressanta händelser att berätta om. Vid NM på cykel 1951 då man körde ett antal varv (18 tror jag) på Bohusrundan (upp genom Kapelle, förbi Höjentorp, gamla Göteborgsvägen, Bodelidbackarna och sedan in på Anders Knapes väg till start och mål vid gamla entren till parken) hände det sig att Johnny Wikström, som f.ö. var polioskadad och hade ena armen fastsatt vid styret, hade gjort en utbrytning och låg en bit före klungan och lyckades med att passera järnvägsövergången innan bommarna (eller om det bara var rödljus) gick ner medan klungan fick vänta till tåget hade passerat. Johnny fick ett försprång som inte klungan lyckades hinna upp och vann".

På bilden här ser vi Johnny Wikström från just den tävlingen. Lägg märke till hans polioskadade högerarm. Bilden visades vid en berättarafton för några år sedan och kommer från Bohuslän-Dals Idrottshistoriska förening.

Och trots att jag bara var sex år så minns jag tävlingen där jag stod vid målet på bilden nedan (bilden kommer från ABF Fotoklubbs kalender men ursprungligen från Uddevalla Cykelamatörer). Samma dag som jag föddes den 12 augusti så såg det nog ungefär likadant ut. Då var det också mål för en cykeltävling där. Min far var där och tittade istället för att vara med mig och min mor på Uddevalla BB. Något som han då och då genom livet fick höra.

4 kommentarer:

 1. Även jag var sex år,kommer ihåg cyklisten med dåliga armen,vi hade ju första parkett från tomten på Kapelle,men kanske mest för att det såldes glass vid korsningen med Bratterödsvägen.
  Stig L.

  SvaraRadera
 2. Yterligare en sexåring minns cyklisten med polioarmen. Undrar om inte Stig L och jag pratade om den här tävlingen för något år sedan. Tidigare fanns det en annan duktig cyklist som var polioskadad, Nisse Ågren som sedemera hade cykelaffär i Uddevalla. Han fick dock finna sig i att vara näst bäst då han var samtida med Harry Snell i Borås. Harry var en snäll(!) man som gav Mumien ett strykjärn att valla barnens skidor med.
  Lae

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer Lae,vi nämde även Ågren.
   Stig L.

   Radera
 3. Härliga minnen-då 20-åring och sökte efte "Lille-George" fr- grebbestad som hade en sån fin tävlingscykel o var ganska framg.rik.OCH vilken Publik på den tiden-inga bus-fans-demonstrationer-sporten o sportmännen kom verkligen till Heders. Undrar om Gunnar fick se o höra om detta 1951-i efterhand.Du skulle bara veta hur stolta vi var över Uddevalla 1951.Nu är det dags att än en gång minnas GUSTAF THORDÈN. Hälsningar Bertil Jansson

  SvaraRadera