2012-03-27

Roger Johansson försvarar rivningsplanerna för Lilla Nygatan 1

Insänt av Roger Johansson, VD för Uddevalla Energi:

"Gunnar!
Läser de mer eller mindre upphetsade kommentarerna på Din blogg angående den planerade rivningen av gula villan mellan kyrkan och vårt kontor.

Huset har ägts av en privatperson och ett sedan många år oskiftat dödsbo. Huset saknar anslutning till vatten och avlopp. Det förfaller och underhåll har inte skett på många år. Sedan något år är det obebott.

Huset har varit till salu länge, men ingen privatperson har genomfört köpet. Förmodligen är det två väsentliga anledningar till det. Inget vatten och avlopp och oklara besked från kommunen om det går/är tillåtet med va-anslutning (senaste uppgift jag fått är att man inte kommer att medge anslutning). Huset står på "prickad" mark, dvs mark som inte får bebyggas. Det betyder att det inte får återuppföras efter t ex en brand.

Uddevalla Energi har förvärvat fastigheten för att räta upp markförhållandena (skredrisk) och ta bort de fallfärdiga husen. Tillgängligheten för utryckningsfordon till vårt kontor måste förbättras.

Eftersom marken inte får bebyggas återstår inte mycket annat än p-platser.
Har Du någon ide om vad som skall göras i stället och vem som ska betala lyssnar jag gärna. Ändring av detaljplanen lär bli både svårt och sannolikt inte gratis.
Hälsningar
Roger"  //

20 kommentarer:

 1. Varför en VA-anslutning inte skulle kunna tillåtas verkar minst sagt märkligt. En ändring i detaljplanen är väl heller inte omöjlig att åstadkomma, det handlar nog mer om politisk vilja. Att göra en p-plats där dessa fastigheter ligger idag skulle förfula miljön avsevärt och är en främmande tanke ur estetisk synpunkt.

  SvaraRadera
 2. En p-plats blir säkert dyrare än att dra vatten till huset, men Roger J plockar fram alla tekniska svårigheter han hittar i det stora byråkratiska svepskäls-skafferiet. Förfula inte stan, var mån om den gamla bebyggelsen som finns kvar! Är detta en partiskiljande fråga, står någon upp och försvarar huset? Prickningen kan enkelt upphävas med ett klubbslag.

  / MAtts W

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det meningen att vi skattebetalare skall bekosta renovering och skötsel av huset? Om Matts W har några andra förslag tycker jag att han för fram dem.

   Radera
  2. Men det är ju ingen som vill betala för VA!! U-A energi vill betala för parkering.

   För övrigt håller jag med Nils H

   Radera
 3. Får man anlägga parkeringsplatser hur som helst utan lov? Sedan var det som jag befarade, det var den där Roger Johansson som var " sleven i grytan" här också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Parkeringsplatser eller inte, det är väl inte det frågan gäller utan vem som skall bekosta skötsel av huset när nu ingen vill ta hand om det.

   Radera
 4. När man läser dessa inlägg ang huset blir man frusterad hur okunniga vissa personer är. Huset ligger på prickad mark. Stadsplanen fastställdes av kommunalfullmäktige och godkändes av Länsstyrelsen 1971.
  Området ligger under benämningen allmänt ändamål. alltså inte bebyggelse. Att sen skylla på dagens tjänstemän i Stadshuset är befängt.
  Att ändra planen är inte bara ett klubbslag som vissa påstår. Det är en lång juridisk och politisk väg att gå. Även kostsam. Konstigt att ingen brytt sig om huset tidigare då det stått obebott i många år. De enda hyresgästerna är vildkatter. Ni som briljerar här på U-a bloggen. Försök att vara lite mer sakliga och sätt er in i saker och ting och hur samhällsapparaten fungerar.

  SvaraRadera
 5. Plantera några vackra träd där istället, några fula p-platser vill vi inte ha där!

  SvaraRadera
 6. Trist att riva det då det ju är det sista huset som finns kvar av de gamla kåkarna på Lilla Nygatan, själva gatan är ju så gott som utplånad. Minns mkt väl husen o invånarna på Lilla Nygatan, växte upp på Stora Nygatan på 50-60-talet. Om det av kostnadsskäl måste rivas så anlägg en plantering med sittplats istället...varför inte med gammaldags växter. Är det inte dags för planerarna att börja inse att bilens närvaro i städer är dömt att försvinna...börja planera för bilfria centrum istället!

  Staffan Fenander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad är det du inte förstår Staffan? Att det inte är kommunen som äger marken? Att U-A energi behöver p-platser? Att ingen inklusive dig inte har visat var pengar och vilja kommer ifrån att skapa park eller bevara huset?

   Radera
  2. Sigrid Storråda2012-03-28 10:43

   Det är väl ingen som vill sitta i skuggan av berget bakom huset! Sittplatser finns det gott om i Hasselbacken 50 meter ifrån. Jag förstår mig inte på alla som vill bevara huset till vilken kostnad som helst. Det finns platser i närheten som lämpar sig bättre för planteringar.

   Radera
  3. Egentligen är det mot mina principer att besvara anonyma inlägg ( jag undertecknar med mitt namn) men.. Jag förstår mkt väl att det är svårt att få pengar t allt o att inte allt kan bevaras men när stan har så lite gamla hus o miljöer borde det finnas ngn övergripande syn o ekonomi för bevarande av kulturmiljö. Det är politikernas ansvar ( o jag har inte skällt på nån tjänsteman...) , vad vi medborgare kan göra är att lämna förslag o synpunkter men vi är knappast varken insatta i eller har möjlighet att påverka ekonomin o finner det därför ganska lönlöst att lägga fram förslag om var pengarna ska tas ( det brukar ju tyvärr vara så att politikerna ändå tar beslut över våra huvuden o inte lyssnar på väljarnas synpunkter)

   Ett radikalt förslag kan jag ju lämna, kyrkobyggnaderna tar ju stor plats o kyrkan har spelat ut sin roll ( man river ju redan kyrkor på landsbygden) ...varför inte riva kyrka, kapell o församlingshem...vilken parkeringsplats!

   F.ö. är det soligt o fint på platsen och på sommaren är det dessutom skönt att sitta i skuggan! ;-)

   Staffan Fenander

   Radera
 7. Tack Roger för saklig information.Det finns många okunniga gnällspikar på bloggen tyvärr.Vi är många som vet att du gör ett mycket bra jobb för kommunen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med! Är det någon som fått fart på sömniga politiker i Uddevalla är det Roger.

   Radera
 8. Men för all del riv all äldre bebyggelse i Uddevalla då, det behövs ju mer parkeringar! Jämna Jörgens gränd och husen på södergatan - st: hellevigsgatan och uppför nått stort betongkomplex eller lite mer centrala parkeringar.

  Vi kommer ju absolut att kunna köpa tillbaka vår historia om vi ångrar oss... Förövrigt så tycker jag det är så himla vackert med stora tomma grusplaner i centrala stan!

  Medan vi ändå håller på så kan vi ju lägga ner museet för det kostar ju massa pengar som vi kan spara in så kan vi bygga badhus där istället.

  Så jävla trist att allt skall handla om pengar.........

  *SUCK*

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja kära "Suck" det är det samhället vi lever i där det handlar om pengar.
   Kan du förklara ditt resonemang bättre. För i det här fallet handlar det ju inte om hela kvarter eller om att skapa STORA parkeringar för allmänheten.
   Tråkigt att du inte bytte bostad för då hade vi haft ett historiskt hus i perfekt skicka snart!

   Radera
 9. En av anledningarna til att det inte blivit sålt skulle ju kunna vara det begärda priset på 850.000! För en villa på 2 rum, 52 m2 och utan vatten avlopp (och förfallande som det utryckts).. Hade priset legat på 25.000-100.000 så hade kanske någon velat rusta upp det och ha som sommarstuga så kunde alla vart glada istället.

  http://www.boliga.se/map.aspx?id=2915862

  /C

  SvaraRadera
 10. Lägg ner hela Uddevalla och gör området till Europas största parkeringsplats!

  SvaraRadera
 11. Med anledning av den permanente utställningen om resandefolket på Bohus museum finns där all anledning till att huset skall stå kvar, där bodde resandefolket Hjalmar och Emilia Karlsson och huset kan ingå i den utställning som redan finns på Uddevalla museum.

  SvaraRadera