2012-03-24

Sveriges första permanenta utställning om resandefolket


I dag invigdes Sveriges första permanenta utställning om resandefolket - Möt resandefolket - på Bohusläns museum.

Här berättas om resandefolkets historia i Sverige, om att ha vägen som hem, om möten mellan minoritets- och majoritetsbefolkningen och om ömsesidigt beroende av varandra. Om hantverksskicklighet, om starka släktband och en levande berättartradition, men också om en historia med många mörka minnen av myndigheternas behandling av resandefolket.

I utställningen visas också fynden från museets utgrävningar av resandeboplatsen Snarsmon i norra Bohuslän. Utgrävningarna gjordes tillsammans med resande och lokalt engagerade personer och har gett en större medvetenhet och förståelse för resandefolkets historia och livsvillkor, som är en del av vår gemensamma kulturhistoria.

Möt resandefolket, lyssna till berättelserna, se hantverket och följ med på en resa genom vår kulturhistoria utifrån personliga minnen, möten och öden.
Det var ett digert invigningsprogram som projektledarna på Bohusläns museum med Kristina Lindholm i spetsen kunde presentera. Förutom de traditionella invigningstalen spelade Ralf Novak Rosengrens trio traditionell romsk musik. Och det var många resande som kommit till Uddevalla för att vara med och skriva historia.
I utställningen kan man bl a ta del av de arkeologiska utgrävningarna från de resandes boplats på Snarsmon intill gränsen mellan Sverige och Norge.
Museichefen Hans Kindgren, i mitten, får här lära sig lite om den traditionella konsten att tillverka föremål av ståltråd.
Författaren Bennie Åkerfeldt (bilden) och musikern Pelle Jageby tog oss med på Resandeblod - en färd genom resandefolkets historia i Sverige och en uppgörelse med den svenska rasismen. Det var en mycket tänkvärd föreställning som egentligen alla borde få se.

Alla som kommer till Bohusläns museum kan dock ta del av utställningen då den som sagt är permanent.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar