2011-11-06

NU-sjukvårdens organisation livsfarlig

(Bilden ur Ulf P Greens powerpointbildspel som ligger under egen rubrik här på Uddevallabloggen)

Nyligen avled en patient som opererades för en fotskada vid ortopedkliniken vid Uddevalla Sjukhus. Patienten var endast 47 år och drabbades efter operationen av hjärtstopp.

Det tragiska dödsfallet hade inte behövt äga rum om NU-sjukvården hade varit rätt organiserad. Intensivvården, IVA, har som bekant flyttats till NÄL. Chefläkare Ulf Almqvist uttalade sig i Bohusläningen den 3 november och medger att frågan om IVA:s vara eller inte vara i Uddevalla diskuteras hela tiden.

Han säger också att det finns en "stabiliseringsenhet" på Uddevalla Sjukhus. Upprörda anställda vid sjukhuset säger till Uddevallabloggen att detta "är ren lögn". Det var sagt att Uddevalla skulle ha en HPE ( Högspecialiserad Postoperativ Enhet). Det var bara det att HPE är obemannad och var så även när den 47-årige mannen dog.

Det föreligger, enligt Uddevallabloggens källor, dessutom olika uppfattning mellan anestesiologerna i Uddevalla och vid NÄL. I Uddevalla vill anestesiologerna följa det internationella exemplet att skilja på Intensiv- och Anestesispecialiteten men nästan ingen av NÄL-kollegerna.

Uddevallabloggens källor säger att 47-åringen hade haft större chans att överleva infarkten om han fått den ute på gatan och inte inne på sjukhuset. Då hade han behandlats som ett "prio 1-fall" och förts till NÄL med blåljusambulans.  //

6 kommentarer:

 1. Kaoset fortsätter. Tragiskt att se förfallet.
  Vi borde väl ha råd med en säker vård för alla i Sverige? Vart tar alla pengar vägen?
  Tack för att du bevakar och skriver om NU sjukvården Gunnar.

  SvaraRadera
 2. Jag har följt debatten om NU-sjukvården och vad jag förstår så flyttade man iva från Uddevalla för att det skulle bli bättre på Näl, mer specialiserad vård osv. Men jag trodde också att eftersom man fortfarande utför stora och komplicerade operationer i Uddevalla så har man väl garderat för det med kompetent personal och rätt medicinsk utrustning. NU förstår jag att så är inte fallet! Vem har tagit dessa beslut och vem tar ansvar när det händer sådana här förskräckliga historier? Jag hoppas att dom som bär ansvaret inser vad dom har ställt till med! Dom har orsakat tillräckligt mycket lidande för alla patienter och anhöriga som är drabbade. Det är dags att tänka om och säkerställa vården igen!

  SvaraRadera
 3. I alliansens Sverige skall kapitalismen styra och det slår på det gamla och sjuka. Se bara på Caremas utdelning av bonusar till de chefer som
  har minst utgifter. Dvs mindre personal och sämre omhändertagande av gamla och sjuka.Men chefen blir rikare.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Vårdkaoset i Västra Götalandsregionen är inget alliansen har att göra med. Det är socialdemokraterna framförallt som ligger bakom den idioti som rådit och fortfarande råder på beslutande positioner (både bland politiker och tjänstemän).

  SvaraRadera
 5. Vad som återstår att göra är att börja projektering av ett helt nytt sjukhus. Det är ett krav som moderaterna haft sedan inledningen av strukturdebatten. Tanken har förlöjligats av framför allt Socialdemokrater då det skulle kosta pengar. Omstruktureringen som nu har tvingats igenom( delvis ) har kostat upp mot en miljard kronor ett nytt sjukhus skulle kosta ca 4 miljarder. Detta betyder att den patientosäkra miljön som nu finns på sjukhusen i NU har kostat ca 25% av vad ett nytt sjukhus skulle kostat. I ärlighetens namn skall sägas att vissa specialiteter (öron,ögon,barn och Gyn) har fått en bättre organisation men på andras bekostnad.
  En inneliggande patient som inte hjälpas pga en organisationsförändring.
  Det finns ett stort och tvingande behov av en vitbok, för att se vad som gått fel så att man inte gör om det. Att utkräva ansvar av politiker är troligen helt ogörligt, de som beslutade i frågan har fått byta poster. Ingen ansvarig sitter kvar på sin post.

  SvaraRadera
 6. Det förefaller experimentellt från ledningens sida, innom snar framtid kanske en efterföljare till Dr.Mengele träder fram och talar om, se så bra allt blivit. G. Birgerson

  SvaraRadera