2011-11-28

Hamnplanen

En idyllisk bild från Hamnplanen, dvs där Norra Hamngatan i våra dagar sträcker sig bortåt i bild. Som vanligt kan jag inte låta bli att fundera över när bilden kan vara tagen? Stenbron är borta och Järnbron som ersatte den invigdes i augusti 1884. Finns det någon mer hållpunkt som kan leda oss närmare svaret?  //

10 kommentarer:

 1. Vad är det som kommer fram från Norra Drottninggatan, ser ut som en lastbil men det kan det väl inte vara? Har förstorat bilden och kikat med förstoringsglas men det ser ändå ut som en lastbil. Vad är det?

  SvaraRadera
 2. Mycket riktigt en idyllisk och vacker bild från förr,kan vara kring 1880-talet.
  Ja det där med lastbilen från Drottninggatan kan ha sin förklaring,tittar man utan förstoringsglas så syns det mitt för "Lastbilen"
  en stolpe i hörnet. På vänster sida om stolpen syn en gående person på trottoaren och till höger om stolpen så kan det var en dåtidens droska synlig bakifrån.På den tiden som man kan gissa (1880-talet) så fanns det inga bilar i Sverige och absolut inte en "monsterlastbil"som man kan uppfatta det som.När de första bilarna kom så var de i allmänhet svarta.Henry Ford sade ju en gång för att visa sin goda vilja till bilkunderna,"När ni köper en Ford får ni välja vilken färg som helst bara den är svart"???

  Den första svenska bilen ritades och byggdes i Surahammar 1897 av Gustaf Eriksson. Vagnen försågs med en förbränningsmotor som drevs med fotogen. En
  exakt kopia av den första bilen finns på Motorcykel Museet Gyllene Hjulet.

  Den första lastbilen i världen byggdes av Daimler 1891

  Från Bert Kronlid Uddevalla bert.kronlid@comhem.se

  SvaraRadera
 3. Tyvärr kan jag inte säga när bilden är tagen men den ger ett lugn

  SvaraRadera
 4. Enligt Bohusläns Museum är bilden tagen 1890.

  http://www9.vgregion.se/vastarvet/objekt.aspx?id=BM_UMFA53189_18

  SvaraRadera
 5. Jag tror det är en lastbil. Uddevalla har ju alltid legat i framkanten!
  /M.

  SvaraRadera
 6. Syns ju utan att förstora att det inte är en lastbil?
  Till /M
  Dina tidigare kommentarer i andra ämnen ger ju inte ökat förtroende för ditt omdöme?
  Det är väl en häst med kärra i bästa fall..
  F.ö var det väl ett tag sen Uddevalla låg i "framkant"?
  /Skeptiker

  SvaraRadera
 7. Jag har förstorat och gjort fotot skarpare och om jag inte visste att fotot är från 1880-talet hade jag kunnat gå ed på att det är en lastbil.

  SvaraRadera
 8. Jag erkänner att jag ibland har dåligt omdöme!
  /M.

  SvaraRadera
 9. Efter viss bildbehandling får jag fram att det helt enkelt är ett brädplank. troligen är det nån form av bygge eller arbete med avlopp som pågår.

  SvaraRadera
 10. Nej, det är ingen lastbil. Dels är den för stor för att vara en lastbil och dels såg en lastbil inte ut så på den tiden. Det är med all säkerhet något plank eller liknande i anslutning till något pågående bygge.

  Hälsn.
  Mats

  SvaraRadera