2011-11-17

Ove lever mitt i konsten

(Två Sigfrid Carlssonmålningar har Ove i verkstan. I handen håller han en mapp med en artikel om Uddevallakonstnären Sigfrid Carlsson. Det visar sig att det är en utskrift från Uddevallabloggen där jag skrev om denne idag ganska okände konstnär)

Vi träffades på stan häromsistens, Ove Isaksson och jag. Han började genast prata om sin konstsamling som han tycker skall stanna i Uddevalla.

Jag måste erkänna att jag hade ingen aning om hans stora konstintresse. Än mindre om den stora samling tavlor han äger. Många har säkert beställt vackra furumöbler av Ove, som han tillverkar i sitt hem som också är verkstad vid gamla E 6:an. Sedan motorvägen kom har dock hans fina läge vid landsvägen blivit avsevärt sämre.

Många gånger när jag träffar intressanta människor är jag på språng och har inte tid, men den här gången beslöt jag att ta mig tid direkt. Efter arbetsdagen åkte jag därför hem till Ove och hans Ulla.

Jag blev alldeles stum då jag kom in i huset. Konst högt och lågt! Och det är ingen dålig konst heller.
Peder Josefsson är rikt representerad i Oves konstsamling. Flera av Peders välkända tavlor från Riksutställningars och ABF:s utställning Varvsmålningar finns på väggarna och i taken hemma hos Ove.
Tore Löfberg är också representerad hos Ove. Här har Tore målat Oves snickarbyxor.
Det är lätt att smittas av Oves entusiasm då han ivrigt berättar om sin konst och konstnärer han känner. Och han vill så innerligt väl att konsten skall stanna i Uddevalla.

För mig blev detta en kulturupplevelse utöver det vanliga. Tack Ove och Ulla!  //

6 kommentarer:

 1. Mycket vackra bilder. Konstnärerna har fångat Uddevallas själ. Jag fylls med glädje när jag ser hur Uddevalla inspirerar stora konstnärer.
  Jag är fri, min själ lyfter, jag dansar iväg!
  Tack.

  SvaraRadera
 2. Inte kan jag då se särskilt mycket Uddevallasjäl i Sigfrids tavlor... Men den blå är ett typiskt alster från hans pastelltid, jag hade länge en mycket snarlik på min vägg.

  Intressant med alla Peders tavlor, jag antar att det finns en särskild historia om hur de hamnat hos Ove. De representerar för mig slutet av en epok när konstlivet blommade i Uddevalla och Bohuslän. En krets konstnärer som förmodligen inspirerade varandra, hade många möjligheter att ställa ut, blev omskrivna i ortspressen och faktiskt då och då sålde en tavla. Jag har också en del på mina väggar från den tiden, skulle gärna haft mer.

  SvaraRadera
 3. Självklart borde det finnas ett rum på museet, reserverat för konstnärer från Uddevalla. Kanske något Konstföreningen kan arbeta för...

  SvaraRadera
 4. Det är väl mer eller mindre s k hötorgskonst för människor bortom Uddevalla. Tavlorna kanske har ett visuellt värde i den trakten men knappast i Sverige i övrigt.

  SvaraRadera
 5. Vad roligt och spännande att se!! Finns det fler verk? Och för allmänheten att beskåda?

  SvaraRadera
 6. Det finnes många verk offentligheten hindras beskåda,,, frågan är varför, när erbjudande erbjudits. G. Birgerson

  SvaraRadera