2011-11-29

Uddevalla satsar på segling i sommar

(Nordisk seglats 2007)

PRESSMEDDELANDE                      

Uddevalla satsar på segling i sommar

Uddevalla har återigen fått äran att vara värdkommun för Nordisk Seglats, en vänskapssegling mellan skutor från Danmark, Sverige och Norge. En ort i vardera land står värd och flottan består av ca 25 st stora skepp som kommer att ligga i varje hamn under 2-3 dagar. Söndagen den 1 juli 2012 anländer fartygen till Uddevalla och under hela måndagen den 2 juli planeras aktiviteter med bl.a. ”öppet skepp” på skutorna, då allmänheten får gå ombord på båtarna. Hela hamnen kommer att fyllas med båtar och vi hoppas på en härlig folkfest.

Idén med seglatsen är att öka gemenskap och samarbete genom en vänskaplig kappsegling på de farvatten som under alla tider har bundit de nordiska länderna samman. Fartygens besättningar består till största delen av ungdomar med ett brinnande intresse för skutorna.

Första värdhamnen är Hals i Danmark och därifrån går även starten. Därefter går seglatsen till Uddevalla och avslutningsvis gästar de Risör i Norge.

Destination Uddevalla välkomnar detta inslag och ser det som en del i den maritima satsningen. Annelie Nithander från Destination Uddevalla säger: ”Vi har helt rätt förutsättningar för att arrangera den här typen av evenemang. Hamnen ligger centralt, vilket ger mycket liv till vår stad, samtidigt som Byfjorden är en fantastisk arena för all typ av aktiviteter till havs. Här finns det många fina platser att titta på båtarna ifrån, vilket gör arrangemanget publikt både när de är ute på vattnet och ligger i hamn.”

Annelie Nithander
Destination Uddevalla
annelie@destinationuddevalla.com
0733-225550

4 kommentarer:

 1. Jan Johansson2011-11-29 21:08

  Hej Gunnar,
  Jag vill då även passa på att puffa för att det, till sommaren, kommer att arrangeras SM i Nordisk Folkbåt i Ljungskile.

  SvaraRadera
 2. Kenneth Fjällström2011-11-29 21:25

  Gladdes åt nyheten om Nordisk seglats och tänkte fylla på med det som Jan Johansson redan skrivit. Tycker det är fantastiskt roligt att det blir SM-seglingar för Träfolkor i Ljungskile! Kanske Barnevik som en gång i tiden var duktig Folkbåtsseglare kunde få en inbjudan?

  SvaraRadera
 3. Seglingshelgen inleds på fredagen 1:e juli med start för Pantenius Bohusracet. Detta är Sveriges femte största kappsegling, förra året startade över 130 båtar i storlek från folkbåt till 50 -fotare. Den seglas med endast två personer i besättningen och sträcker sig mellan Marstrand in i Norge och mål på Smögen. 170 NM. Det blir starter vid Rödön hela Fredagen.
  En månad senare kommer kostetbåtsrna göra upp om Ägirpokalen, deras riksmästrsksp.
  Mycket båtar på fjorden i sommar således och för den som vill se mer seglas det kvällskappsegling varje onsdag utom i semestersäsongen.
  Dan Turesson

  SvaraRadera
 4. Det gick fort: Ägirskölden skall det vara. Tillverkad av nedsmälta pokaler som seglats hem av en legendarisk Ägirseglare. Den har varit vandringspris sedan 30 -talet.

  SvaraRadera