2010-05-12

Birger Jarl-bakelse koras på Gustafsberg


I år är det 800 år sedan Birger Jarl föddes. Kring detta faktum passar man förstås på att ordna en lång rad jubileumsaktiviteter. Om dessa kan man läsa på http://www.birgerjarl2010.se/

En av aktiviteterna är en utmaning till landets bagerier att skapa en särskild Birger bakelse!

Så här ser utmaningen ut::

"Antar ditt företag utmaningen om att ta fram en ny bakelse till sommaren 2010? Bakelsen ska vara inspirerad av Birger jarl och hans tid men det är fritt fram för fantasi. I bedömningen vägs bl.a prisbilden in och vilka råvaror som används. Vi tar fram de bästa bidragen där sedan en bedömning av en jury med speciellt utvalda personer, utser den de gillar bäst.

Priset är en order på 1000 bakelser och en utmärkelse samt exponering på jubileets webbplats och på de involverade museerna i Stockholm, Östra och Västra Götaland. Självklart skapar vi medial uppmärksamhet kring vinnarceremonin.

Korandet av Birgers bakelse kommer att ske på nationaldagen 6 juni under evenemanget ”På Landet” som äger rum på Axevallatravet mellan Skövde och Skara 4 – 6/6 2010. ( http://www.palandetfestival.se/  ).

Utnämningen sker i samband med juryns (bl.a bestående av historieprofessorn Dick Harrison och Skaraprofilen Bert Karlsson) testmöte 3-4 veckor innan nationaldagen".

Och idag var det så dags för juryn att smaka på de insända bakelserna och det gjorde man i en ståndsmässig miljö på Gustafsberg. I juryn ingick bland andra historieprofessorn Dick Harrisson.

Och vilken bakelse som utses som Birger Jarl-bakelse? Ja det vet jag inte i skrivande stund. //

3 kommentarer:

 1. Hej,

  Skall skaraborgarna konkurrera ut Gustaf Adolfsbakelsen i Göteborg nu? *skrattar*
  Dick Harrisson är överallt nu - på TV.s serie Sveriges Historia och nu äter han bakelser på Gustafsberg. :)
  Jag har följt i Arns fotspår och i sommar får det väl bli Birger Jarls..
  Eivor

  SvaraRadera
 2. Attan, jag fikade på Snäckan. Uppenbarligen valde jag fel hus idag;-)

  SvaraRadera
 3. Nästa blir att utse en Bert-semla?
  Vad har Birger Jarl uträttat jämfört med Bert??
  /Mandrake

  SvaraRadera