2010-05-17

17 mai


(Arkivbild)

Idag vajade åter fem norska flaggor på museets flaggstänger. 17 maj är det förstås idag.

Det var säker 10 år sedan jag köpte in dessa fem stora norska flaggor och började flagga helnorskt framför museet.

Jag tyckte då, och tycker fortfarande, att vi skall hylla vårt gamla fädernesland på detta sätt.

Men första gången flaggorna vajade för vinden ringde man till mig från museets reception och meddelade att det står en man där som vill tala med den som är ansvarig för flaggningen. Jag hörde på receptionistens röst att nu väntade det obehagligheter.

Jag gick ner och mötte "vän av ordning" som påpekade att det inte är tillåtet att flagga med bara utländska flaggor utan det skall alltid vara en svensk flagga med. Visserligen hade han rätt i att de svenska anvisningarna för flaggning sa det, men det var inget reglemente utan just bara anvisningar. Dessutom framhöll jag museets ansvar för det historiska arvet och att det fanns skäl att göra ett undantag just på Norges nationaldag.

Jag har i vanliga fall en ängels tålamod vid tillfällen som detta, men ju längre han orerade om att en svensk flagga skulle finnas med, desto argare blev jag. Till sist sa jag med skarp röst:: "Det skiter jag i!!!!"

Då gav han upp och lommade ut genom dörren. //

7 kommentarer:

 1. Var han månne en äldre officer som såg anvisningar som ett reglemente?

  "Sjöfartsintresserad"

  SvaraRadera
 2. Kanske handlade det bara om en "svensk patriot" - en som inte gillar norska flaggor så där speciellt myche??!Och: kanske hade han druckit surt kaffe på morgonen....

  Limpan

  SvaraRadera
 3. Kunde vi inte ha unionsflaggor istället? :)

  SvaraRadera
 4. Hej! Kan du inte skriva om hur det går med IKEAS planer. Har man börjat bygga ännu? Om inte när ska man börja bygga och när ska Varuhuset stå färdigt?

  Otålig

  SvaraRadera
 5. Du gjorde helt rätt.

  SvaraRadera
 6. En person gnällde på när vimpeln började bli sliten på flaggstången i vårat område. Då tyckte vaktmästaren att det var ju inget problem för det fanns ju mycket kvar av den långa vimpeln. =)

  SvaraRadera
 7. Tycker faktiskt gott att varannan flagga kunde varit svensk.

  Gammalt fädernesland visst, men då både länderna bränt ner staden ungefär lika många gånger så känns varannan både rimligt och rättvist, och antagligen även i enlighet med något gammalt flaggreglemente.

  SvaraRadera