2010-05-03

Kiosken vid Folkets parkBengt Rydberg undrar om jag vet hur många gånger kiosken vid Folkets park flyttats?

Jag passade på att fråga den sakkunniga panelen på förra veckans berättarafton och svaret blev att den har flytttats en gång.

Exakt när den övre bilden är tagen vet jag inte, men möjlign kan björkarna på Göteborgsvägen vara till ledning. Göteborgsvägen med sina björkar anlades 1939.

Kiosken blev ju omtalad i TV-programmet K-märkt någon gång på 1990-talet. Sedan gjordes även en bok med samma namn och även där finns det med en bild på kiosken.

Den nedre bilden visar kiosken idag. //

10 kommentarer:

 1. Lika skamligt som det var att Kampenhofs vackra gamla fabriksbyggnad revs lika lessamt är det att Folkets Park ska rivas och området bebyggas med privata bostäder. Vi människor behöver fest, musik och dans, romans i buskar och lite varstans. Var ska detta äga rum när parken försvinner. Var ska större folksamlingar kunna träffas? Var ska man kunna ha möten både ute och inne samtidigt? Det blir väl inne i och utanför Fridhemshallen och hur trevligt är det!

  Det som gör dubbelt ont är att ingen enda Uddevallabo protesterar. Att ingen verkar bry sig är även det lessamt. Att det finns folk som kan med att säga att anläggningen är i för dåligt skick för att räddas. Se då på Blomsterkrokens hus, se då på Villa Elfkullen, se då på otaliga exempel världen runt där man bytt varenda planka, pietetsfullt, därför att man sett värdet i samlingsplatser, i festplatser, i traditionstyngda miljöer.

  SvaraRadera
 2. Ja det är mycket tråkigt att det ska rivas. Kongressens golv är väldigt bra att dansa på och något alternativ finns inte i Uddevalla. Tyvärr går det väll inte runt ekonomiskt för ägarna idag.

  SvaraRadera
 3. ...det hade räckt med att vi haft en kulturförvaltning/nämnd med tillräckliga visioner och ambitioner på det kulturella området. En sådan hade självklart förlagt ett otal kulturella och liknande arrangemang i parken och vips hade den lönat sig. Dessutom, med sitt planmonopol kan förstås kommunen säga att parken är av så stort värde som lunga, som oas, som nöjestempel och så vidare att där ska inga villor och radhus byggas. Jag förstår inte den dånande tystnaden från Uddevalla hembygdsförening! Vaför värnar man inte om en miljö som både har nostalgiskt värde och som behövs! Varför uppfinna hjulet när vi redan har det!

  SvaraRadera
 4. Anders Bissman2010-05-04 17:11

  Jag minns inte när kiosken flyttades men jag kommer ihåg att det var en källare under på det första stället. Eftersom jag gått i tredje och fjärde klass på Parkskolan (54-55) tycker jag också att det är ledsamt att Folkets Park skattar åt förgängelsen. Jag tog lite bilder i vintras och kunde med egna ögon se hur långt förfallet hade gått, så det hade nog inte varit ekonomiskt försvarbart att renovera stället. Möjligtvis kunde man riva byggnaderna och använda området som friluftsområde?

  SvaraRadera
 5. Varför in i hela fridens dar skulle man inte kunna byta ut några plankor. När det gällde Blomsterkrokens hus bytte man väl ut det mesta och se vilken pärla det är i dag. Nog skulle det vara lika motiverat om inte än mera att bevara Folkets park. En tumregel kan vara - vad skulle det kosta att åstadkomma en ny Folkets park. Med tomt, med byggnader med allt!

  Dessutom - när jag är på ett rejält humör. Hur ska arbetarrörelsen representerad av framför allt socialdemokraterna kunna motivera att skattebetalarna ska hosta upp storkovan för att Folkets hus ska ta hand om ett nytt Kroppskulturhus när man lämnade Folkets Park åt sitt öde. Visa att ni kan förvalta ett hus och gör något av det befintliga Folkets hus innan ni tvingar fram ännu en anläggning för idrott. Sådana har vi snart tillräckligt av i Uddevalla.

  SvaraRadera
 6. Är det nån som vet vad som händer med kiosken? Den är ju bevisligen flyttbar och mycket sällsynt, kanske rent av unik.

  Martin H

  SvaraRadera
 7. Jag gick också klass tre ock fyra(ht54-vt56) i parkskolan och det hände väl iland att man köpte några fem-öres kola i denna kiosk.
  Trelleborgaren

  SvaraRadera
 8. Appropåkiosken skrev jag ett medborgarförslag för ett par år sedan att Kultur och Fritidsnämnden skulle "rädda" den. Ge den till en föreningsallians som kunde bedriva kioskverksamhet någonstans utmed strandpromenaden.
  Medborgarförslaget fick avslag.

  När jag i nämnden för frågan på tal svarar ordförande att Ncc lovat bevara kiosken.
  Det återstår att se.

  Idag skulle jag föreslå att den ställs i hörnet av museeparken, där det stod en glasskiosk någon säsong.....

  SvaraRadera
 9. (Har jag hört, ej bekräftat)Pengar e det minsta problemet med parken. då dagens ägares son vann 67,3 miljoner på travet för ett tagsen.
  så dom borde ha råd att (Byta) ut 1 planka eller 22. synd att ett sådant "kultur" ställa ska förvinna från stan. hade varit kul om dom kunde rusta upp stället.

  SvaraRadera
 10. Hejsan
  Vet inte om denna blogg är igång. Men jag vill meddela att Blomsterkrokens hus kommer i januari 2012 att öppnas för allmänheten. Vi har målat om en del inomhus och tagit hand om den lantliga och gamla atmosfären. Hit ka ni komma nu och njuta och även kika på bilder om restaureringen av byggnaden. Vi kommer att ha ett Cafe, mat, deli och interiörbutik i dessa lokaler. Välkomna att kika in.

  Minna-Liisa Ydeskog
  Ni kan även följa händelserna på vår Facebooksida.

  SvaraRadera