2010-05-12

Hultmans gränd är ett faktum


Efter många års kamp från föreningen Hultmans_Vhenner beslutade Uddevalla kommunfullmäktige kl 21.20 ikväll att nedre delen av Kilbäcksgatan mellan Norra Drottninggatan och Västerlånggatan skall byta namn till Hultmans gränd.

Det är ett bevis på att trägen vinner. Föreningen har som sagt drivit frågan i åratal och jag gissar att de sex ledamöterna nu ler i mjugg över segern. En av vhennerna var för övrigt närvarande i lokalen på Bohusläns museum för att "live" få del av det historiska beslutet. Andra följde det via webb-TV.

Vid detta fullmäktigemöte antogs även två nya vägnamn på Fossumsområdet. Vägnamnen som beslutades är Pionjärvägen och Fossums kvarn. I dessa namnsättningar har jag varit inblandad och det har även förekommit i media att så är fallet. Låt mig då bara säga att jag föreslog Fossums kvarnväg och inget annat. Någonstans på vägen har mitt förslag ändrats. //

9 kommentarer:

 1. 35 års kamp är över - men beslutet om Hultmans gränd är ett bevis för vårt motto att aldrig ge upp.
  Föreningen Hultmans Vhenner

  SvaraRadera
 2. Dags för Hultmans Vhenner att börja jobba med gränden nu då! Den är inte vår stoltaste plats, tyvärr...

  SvaraRadera
 3. Känner mig lite delaktig eftersom det faktiskt var jag som skrev och petade in en liten artikel i Bohusläningen om önskemålet från HV om namnbytet. Inte för 35 år sedan men väl ca 31.

  En fin seger tycker jag!

  SvaraRadera
 4. Hoppas nu bara att Uddevalla Citys i särklass fulaste gata får en uppryckning inom nästa 35 års period....

  Då håller stadens ledning stilen så att säga. Men man kan säkert överklaga detta också. Kanske är det mot kommunalagen. Kan ju finnas någon i någon annan kommun som heter Hultman och därmed drar nytta av namnet !!

  Inte bra alltså :-)

  SvaraRadera
 5. Hultmans holme finns i Göteborg.

  Undrar om dom var släkt :)

  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera
 6. ...märkligt att man vill att en av landets fulaste gatstumpar ska heta något som man förknippar med något positivt. Men jag börjar mer och mer känna mig som ett ufo i Uddevalla. Att bevara det som är värt att bevara och vi kan ha glädje och nytta av är inte aktuellt, exemplen är många och på tur för rivning står Folkets park, som enligt den församlade expertisen var fallfärdigt på 1960-talet. Och det man vill bevara minnet av till eftervärlden det ska förknippas med stora lastbilar och kisslukt. Det fullföljer en gammal tradition i Uddevalla sätta en massa epitet som saknar täckning i verkligheten på stan. Som till exempel Skolstaden, Handelsstaden, Fjordstaden och så vidare. Det är väl det som är att bygga varumärket Uddevalla.
  Gunnar, det var en lapsus i hanteringen som resulterade i Fossums kvarn utan väg på slutet. Så var tanken så jag tror att fullmäktige får ta ett kompletterande beslut nästa gång för att rätta till tabben.

  SvaraRadera
 7. Nå, men Ulf, det hade ju varit fånigt att ge någon annan gatstump i staden namnet, det var ju här Hultmans konditori låg. Med stadens godaste marsipan. På den lilla fotoutställningen i Kungshuset såg jag tidigare i år bilder från Kilbäcksgatan 5, en bakgård som jag korsat många gånger eftersom systerns bästa kompis bodde i gårdshuset. Visst kan man idag betrakta den där gatstumpen som lite pittoresk, bakgården var fin med kullerstenar och ett stort träd, men jag minns nog träkåkarna som lite ruckliga redan på 50-talet. Det har nog funnits hus i Uddevalla som varit mer värda att bevara. Kanske var själva Hultmanshuset i bättre skick än flera andra.

  Jag har naturligtvis bott på Hultmans Holme i Göteborg.

  SvaraRadera
 8. ...fullmäktiges beslut fyller begreppet Pyrrhusseger med ännu en betydelse!

  SvaraRadera
 9. Föreningen Hultmans Vhenner2010-05-18 08:55

  Rättelse:
  Föreningen Hultmans Vhenners kamp för namnbyte har pågått i 31 år, inte 35 år som angavs ovan.
  Vi beklagar den felaktiga uppgiften.

  SvaraRadera