2010-05-15

Om Södergatan mm

(Klicka flera gånger på bilden)

Insänt av Jüri Kiviloo:

"Hej Gunnar!

I början av 1960-talet tog jag denna översiktsfoto över Uddevallas innerhamn. Med anknytning till den sista bildgåtan kan man se tydligt hur Södergatan ansluter sig till Södra Hamngatan.

Asplundsgatan slutar tvärt vid Packhusgatan. Vidare kan man se på fotot att Eskils Båtvarv finns kvar så även Gulf bensinstation och Saron kyrkan. Allt uppräknat är borta idag. Fotot jag tog för ca 50 år sedan har blivit historia.

Mvh Jüri //

2 kommentarer:

 1. När man ser bilden förfasas man över att redan på tog man så lite hand om stadens utseende, planering och unika miljö.

  Tänk om man då tänk lite framåt.

  Och tänk om man nu kunde göra samma sak och flytta ut de politiska jättebebisarna ur sandlådan så kanske vi inom nästa 50 års kan säga:
  - Vi såg ett foto 2010 från 60-talet. Så lite hade hänt i planering - men ffa i våra hjärnor. Det var ett uppvaknande. Därför är Uddevalla år 2060 en av de absolut mest populära städerna att bo, verka och turista i.

  Men då måste jättebebisarna och andra förstå att vi alla är dödliga och att det vi lägger grunden till idag kommer långt ifrån alla uppleva.

  SvaraRadera
 2. Så vackert är det kanske inte det vi ser i förgrunden, men ändå blir jag djupt nostalgisk över denna bild. Så här såg den stad ut som jag känner igen från 10-årsåldern, den tid då man börjar röra sig ensam, få egna minnen. Mycket var redan skövlat, men kanske kunde man åtminstone stannat upp här någonstans och reflekterat lite mer över stadens framtida planering.

  SvaraRadera