2010-05-09

Förfallet i Folkets park - igen("Lekparken är förhållandevis ny och fräsch med många nya fina redskap")

Jag fick anledning att åter ta upp ämnet Folkets Park då jag läste kommentarerna till det förra inlägget. Ulf G har lämnat ovanstående kommentar till inlägget och jag har tagit bilderna på lekparken som den såg ut idag.

När våra flickor gick på Söderskolan i låg- och mellanstadiet ( i höstas fyllde de 30 år) minns jag att lekplatsen var förhållandevis ny och fräsch - men det var då.

I höstas hade bloggaren Fritt ur hjärtat en serie bilder från Folkets Park som den såg ut då. Du ser bilderna här. Man kan bara konstatera att den hårda vintern gått ännu hårdare åt den gamla folkparken.

Taken till den blå längan där skjutbanorna och lotteristånden fanns har störtat in så nu ser det ut som att väggarna när som helst kan falla omkull.

Och den gamla utedansbanan, som Uddevallaarkitekten Arthur Brattberg ritade, har trasigt tak och följaktligen har vatten runnit genom taken och förstört stora delar av dansgolvet.Om man ser sig runt omkring i parken idag så ser man att minigolfbanan är välskött och i vårsolen idag var det flera spelare ur Uddevalla Minigolfklubb på plats och deras cafeteria var öppet.

Kongresshallen ser fortfarande oanfrätt ut på utsidan.

Några delar av den en gång så stolta folkparken är alltså fortfarande användbara, men att rusta upp den...???? Det måste ses som en utopi. //

5 kommentarer:

 1. Lekplatsen är ju riven. Men jag tycker mig minnas en kommunal satsning på lekplatsen för så där 15 - 20 år sedan och bara för ett par år sedan var den fortfarande tip top. Men ju mer rivningsentusiasterna får hållas desto mindre kommer att finnas kvar till eftervärlden och desto mindre kommer Uddevalla att ha erbjuda såväl sina invånare som besökare. Efter vad jag minns från Bohusläningen så lär scenen i Margretegärdeparken stå näst på tur. Minns jag inte den famösa omröstningen i fullmäktige när de borgerliga partierna sade nej till en strandpromenad förbi Hästepallarna för cirka 20 - 25 år sedan. Liksom till överföringsledningen från Ljungskile och så vidare. Och inte skulle väl Jacob Trahn eller Örnen eller Blomsterkrokens hus ha gått att rädda om man varit så räddhåga som alla tycks vara. Och Kampenhof ska bara inte tala om. Så dyrt det hade blivit att rädda den vackra fabriksbyggnaden men då hade vi haft Sveriges vackraste bussterminal! Men som konstateras så riktigt, det måste betecknas som en utopi att något så värdefullt tas till vara i Uddevalla.

  SvaraRadera
 2. Jag har vart på både buggkurser och Ungdomsdisko och teater i folketspark på både -90 och 2000-talet. När skall vi i Uddevalla lära oss att ta hand om vårt kulturarv? Det finaste området i stan är absolut Jörgens gränd och de gamla husen på Söder. Nu skall snart de 3 små husen på parkeringen mitt emot Lancaster rivas, snart vårt kära folketspark och det har även nämts att riva gamla idrottshallen. Vad blir nästa steg, riva gamla badhuset och bygga bostadsområde med närhet till vatten?

  Snart har vi inga historiska byggnader alls kvar i Uddevalla centrum. Jag som en ung kille på 22 år hade gärna tagit en hammare och hjälpt till så gott jag kunnat för att bevara parken, skulle vi alla hjälpas åt så fanns det inget hinder. Sen kunde man anordna både raggarträffar, danskvällar, datorspelsträffar, discon, danskvällar mm för folk i alla åldrar. Man inser inte potentialen som parken besitter. Ordna alkoholserveringstillstånd och öppna en krog på platsen så kan jag lova att det blir fart på vår kära park igen!

  En eller flera stora återkommande aktiviteter med Folketsparks lokaler likt Dreamhack, Någon musikfestival, eller dyligt skulle inte bara rädda parken utan även sätta Uddevalla på kartan!
  ---------------

  Men detta är väl bara desperata tankar från en naiv ungdom, samhällena där invånarna tar med sig var sin hammare där någon tar med en låda spik och någon en pensel med målarfärg och jobbar ideellt finns väl bara i sagorna..

  SvaraRadera
 3. Det har nog aldrig varit tanken att rusta upp parken av de privata ägarna,utan bara en god affär.

  SvaraRadera
 4. Du anonyme 22-åring - du är underbar! Vilket härligt språng evolutionen i Uddevalla tagit med dig, men vi tycks vara tämligen få som har en positiv och ljus tro på en framtid för Uddevalla.

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att det var en fin tanke av anonym 22.

  Finns det inte något ställe där ungdomar kan fixa till ett "Ungdomens Hus" eller liknande.
  Om man är delaktig i arbetet så tror jag alla är med rädda om det och känner för att det inte skall förstöras.
  Många idrottsklubbar arbetar ju ideellt med klubbstugorna.
  Hälsn. Eivor

  SvaraRadera