2010-05-08

Invigning av en Bohuslänsk krönika


Idag var det så dags att inviga Ivana Machackovas stenskulptur Bohuslänsk krönika vid Museiparken.

Den 30 ton tunga granitskulpturen skall finnas här fram till i september. Men bland de närvarande höjdes genast röstar att den borde ju stanna i Uddevalla för gott. Och det är bara att hålla med. Uddevalla var ju en gång centralorten för den svenska granitindustrin. Här hade ju Granitaktiebolaget C A Kullgrens enka sitt huvudkontor. Och här fanns ju också stensliperiet nere i södra hamnen där man färdigställde allsköns monument.

(Konstnären Ivana Machackova var förstås på plats) //

3 kommentarer:

 1. Javisst borde stenskulpturen stanna i Uddevalla. Den borde ersätta kunga-häststatyn på torget.
  Placera denna staty där den hör hemma, nämligen vid muséet, med en förklarande utställning om den tid då Bohuslän erövrades av svenskarna.
  Kaj Sandberg

  SvaraRadera
 2. BAra ett inlägg Varför hör den hemm just där Sådan t skal det satsa pengar på inget ont sagt om Ivana hon är jätte duktig men hon är heller inte bördig från Uddevalla o hon bor inte där heller så den äran skall ni inte ta åt er Sten huggeeriets vagag är på Bohus Malmön om det skall stå någons stan så bör det stå där

  SvaraRadera
 3. Anonym 14.11 uppvisar en häpnadsväckande okunnighet. Kullgren startade sitt stenimperium 1842 och köpte sesan upp en rad öar i Bohuslän. Störst av dem var Bohus-Malmön som således var Uddevallaägd. Så visst kan man med fog hävda att det var ett Uddevallaföretag.

  SvaraRadera