2023-03-28

Spädbarnshemmet i Uddevalla

digitaltmuseum / Bohusläns museum 1950

Jag får en fråga med allmänt intresse och lägger därför ut fråga och svar här. Anonymiserar dock frågeställaren.

Hej, jag undrar om du vet vart man kan vända för att få ut sin journal från barnhemmet, gäller år 1959? Har försökt på olika ställen men får ingen hjälp. Skulle även vara intressant om du kan berätta något om hemmet. Jag var där för några år sedan och byggnaden var kvar. Fick till och med komma in och titta.
Mvh
LH

 Spädbarnshemmet drevs av Bohuslandstinget och därför är det till Västra Götalandsregionen man skall vända sig.

Regionarkivet finns både i Göteborg (031-701500) och i Vänersborg (0521-278400). Jag skulle tro att ringer man till det ena telefonnumret så kan man hur som helst svara på frågan om var just dina handlingar finns. 

Kom ihåg att du har alltid rätt att få ut dina egna handlingar från spädbarnshemmet!

Frågeställaren vill också veta så mycket som möjligt om spädbarnshemmet. Därför undrar jag om någon har sådana kunskaper?   ///

4 kommentarer:

 1. Visst har det funnits flera spädbarnshem i Uddevalla.
  Vad jag kan finna är bilden ovan från hemmet på Spelmansberget (Spelmangatan 5)

  SvaraRadera
 2. Nej detta var det enda spädbarnshemmet. De andra kallades barnhem. Jag hittade en text om spädbarnshemmen.
  Spädbarnshem var institutioner som under en period i historien (främst på 1800- och 1900-talet) upprättades för att ta hand om nyfödda och småbarn vars föräldrar av olika skäl inte kunde ta hand om dem själva. Orsakerna till att föräldrarna inte kunde ta hand om spädbarnen var bland annat sjukdom, arbetslöshet, fattigdom och oönskade graviditeter. Spädbarn överlämnades ibland till dessa institutioner som sedan ansvarade för deras vård och fostran. Ofta var det långa väntelistor till spädbarnshemmen och många spädbarn dog på grund av bristande resurser och dålig vård. Idag är spädbarnshem en förlegad och förbjuden praxis i de flesta länder.
  Uddevalla spädbarnshem hade hela Bohuslän som upptagningsområde/ Gunnar

  SvaraRadera
 3. Bäste Gunnar Klasson har Du några uppgifter om Elsebergsförlossningssjukhus,jag är född där men har inga uppgifter eftersom det brann ned tidigt!

  SvaraRadera
 4. Jag är också född på Elsebergs Förlossningsjukhus. Adressen var Elsebergsgatan 1. Start 1927 av Hildegard Johansson och Sigrid Gustafsson. Var även personalbostad åt Tiger-fabriken. Revs 1975. Tidigare landeriet Elseberg.
  Mot slutet hade Länkarna lokal i fastigheten.

  SvaraRadera