2023-03-26

Fjällvägen och lasarettet


 Fjällvägen och lasarettet. Uddevalla centrallasarett var Bohuslandstingets första stora projekt. Landstingets bildades 1863 och att bygga ett centrallasarett mitt i landstingets område prioriterades. Lasarettet invigdes 1866 och byggdes vid Fjällvägen, eller Fjällgatan som det hette från början.

När de gamla lasarettsbyggnaderna revs för att ge plats för det nybyggda Uddevalla sjukhus sparades kolonnerna vid infarten till lasarettet.

De vita kolonnerna syns till höger om bilen på fotot.

Man tog som sagt vara på kolonnerna och nu står de i parken på Uddevalla sjukhus. Många har undrat var dessa kommer ifrån, och har du inte hört detta förut så har du svaret här.  ///

6 kommentarer:

 1. Högdelen på lasarettet byggde 1960. Gamla ingångsporten revs år 1972 varvid kolonnerna placerades i sjukhusparken, enligt bilden ovan. Parken kallas också Vasslehagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När blev de placerade där?

   Radera
 2. Förmodligen i samband med att ingången, där de stod, revs år 1972.

  SvaraRadera
 3. Min mor låg på lasarettet några gånger på 1950-talet! Stora salar med många sängar! 7 år då och mamma 43!

  SvaraRadera
 4. Lasarettsbygget startade 1959 och höll åtminstone på till 1962.Farsan var med på bygget.Mvh

  SvaraRadera
 5. Byggnaden med kolonnerna innehöll i slutet sjukhusdirektörens kontor + ev personalavdelningen. Byggnaden närmast till höger inrymde lönekontor och ekonomi. Det nya lasarettet uppfördes i två etapper. B-blocket närmast Fjällvägen (där akuten låg i slutet) var klart 1958 om jag minns rätt. ACD-blocken invigdes 1963. Det som finns kvar idag av gamla lasarettet är den byggnad som i många år innehöll barnpsyk i västra änden av det tillbygge som skedde i mitten av 1960-talet med psyk- och lång-vårdsavdelningar./Per N

  SvaraRadera