2022-08-15

Bland gravar på Norra kyrkogården

Det blir ingen kyrkogårdsvandring i höst. I stället har jag själv gjort en kameravandring på  den äldsta delen av kyrkogården som anlades 1809. 

Detta är den äldsta Thorburngraven. Till höger William F Thorburn och hans hustru Jessie Macfie. Det var de som kom till Uddevalla på eget fartyg 1823 och slog sig ned på Kasen. Gravstenarna är inte i bästa skick varför kanske Släktföreningen Thorburn-Macfie borde ta sig en titt på stenarna.

Mitt emot ligger Henry Thorburn med familj. För Uddevallaborna är han mest känd som duktig fotograf. Han var också den som godkände många Uddevallabors körkort mm.
Den Brattbergska familjegraven. Den namnkunnigaste måste nog sägas är arkitekten Arthur Brattberg som har ritat många byggnader i staden.
Petter Brunjeansson. Känd sockerbruksägare och direktör för Gustafsbergs barnhus.
Den Kullgrenska graven. Här ligger Carl August Kullgren som startade det Kullgrenska stenimperiet. Som framgår av texten på stenen så dog han i London 1851. Han hade seglat dit med varuprover från stenindustrin för att delta i världsutställningen i London. Han fick en hjärtattack och avled. Begravdes i London men hans stoft hämtade hem till familjegraven 1913. I graven ligger förstås änkan Ulrika som kom att personifiera företaget Granitaktiebolaget C A Kullgrens Enka. Hon avled redan 1873.
Direktör John Petersons familjegrav. Peterson, mest känd som en av Sveriges första oljeimportörer. Han byggde villan Walkesborg och det karakteristiska tornhuset i Södra hamnen. Och så hann han med att vara direktör för Gustafsbergs barnhus. Då byggde han för egna pengar Strandpromenaden mellan Gustafsberg och Lindesnäs
Regementschefen överste Philip von Mecklenburgs familjegrav.
Maria Lundbäcks familjegrav. Här ligger hennes mamma och hennes livskamrat Hildur Andersson.
En av tre gravhällar som tidigare legat inne i Uddevalla kyrka. När det har regnat och solen lyser strax efteråt så lär man kunna läsa namnet Trana då solen värmer bort regnet.
Blomsterkrokens grav. Blomsterkroken hette Thorgny Ossian Bolivar Napoleon Krok. Mest känd för att vara en av författarna till Krok Almkvists flora. Det skall vara en av Sveriges mest utgivna skolböcker. I graven ligger även Johan Petter Krok som byggde Blomsterkrokens hus på Norra Drottninggatan.
Carl Fredrik Eding som är upphovet till Edingsvägen, som Uddevallabloggen nyligen skrivit om.
Handelsfamiljen Lönner. I förgrunden läser vi majoren Gustaf Lönner, som bodde på Emaus. Kommunen köpte Emaus av dödsboet.
Den första graven på kyrkogården. Här ligger kyrkoherden Mattias Schröder som dog 1810.
Och så här ser baksidan av gravstenen ut.
Utan Carolina Christiansson hade Bohusläns museum inte existerat. Hon var den som höll liv i Uddevalla museum i decennier. Bohusläns museum var gravrättsinnehavare, men då jag slutade på museet frånsade sig museet gravrätten Ett par hundralappar kostade gravrätten. Hade jag vetat det så hade jag betalat de pengarna själv.
Wilhelm von Brauns grav. En för sin tid känd författare. Han dog på Uddevalla sjukhus som då låg i hörnet Sillgatan - Kungsgatan.
von Brauns gravsten stöttas av den gamla kyrkogårdsmuren som finns bakom växtligheten
Direktör Svante Natt och Dags familjegrav. Han var bryggeriidkare och drev således Natt och Dags brygger. Också han var direktör för Gustafsbergs barnhus.
Den största familjegraven på Norra Kyrkogården ligger lite utanför den äldre delen av kyrkogården. Det är den Thorburnska graven (en av flera Thorburngravar). Här ligger inte mindre är 21 "Thorburnar" begravda. De flesta kistgravar.  ///

11 kommentarer:

  1. Gunnar, det blev väl ett litet skrivfel ang. Kullgrens grav.
    Du skriver att han dog i London 1951, men det skall väl vara 1851?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut, håller just på att ändra

      Radera
  2. Magnus Billestedet2022-08-15 21:38

    Hade Bohusläns regemente inte ett egen kyrkogård ? På Norra Kyrkogården finner man även Major Bill Holm 1898-1971

    SvaraRadera
    Svar
    1. På Ramneröds kyrkogård finns regementets begravningsplats. Alla som ligger där har avlidit på 1900-talet. Många av dem då Spanska sjukan florerade.

      Radera
  3. Mycket intressant.Tack!

    SvaraRadera
  4. Väldigt bra och intressant inlägg!

    SvaraRadera
  5. Tack så intressant att läsa

    SvaraRadera
  6. Intressant läsning 👍👍

    SvaraRadera
  7. Gunnar Olhsson2022-08-16 17:05

    Finns oerhört mycket värdefull historia på kyrkogårdar. Har själv initierat och lett flera vandringar på på Bokenäs gamla. Som tyvärr periodvis legat mer eller mindre för fäfot i början av förra seklet, när den nya byggdes. Min farfar som bodde alldeles intill, var kyrkvaktmästare då . En gång när han vallade sin ko där. (En nyttig gräsklippare ,om man ingen mark har)blev då en nattvandrare skrämd av kons vita färg .

    SvaraRadera
  8. Mycket intressant och välgjort. Uddevalla min hemstad, men sedan 20 år gravvårdsinventerare för Hallands släktforskarförening i södra delen.



    SvaraRadera
  9. Synnerligen intressant vandring man kan göra vid köksbordet

    SvaraRadera