2022-08-30

Teaterbranden 1958

Foto Bo Seinknecht

Uddevalla Hembygdsförening har ett antal fotografier som Bo Seinknecht (1910-1968) tagit. Bo Seinknecht var en skicklig fotograf. Vi har nu fått hjälp av Vambola Kallaste att skanna bilderna.

Bland alla fotografier finns denna. Teaterbranden den 15 juli 1958. Det var många Uddevallabor som tog bilder på branden  Det finns också en film. Det var en taxichaufför från Göteborg som hade en körning till Uddevalla. Han var en flitig amatörfilmare och hade därför en filmkamera i bagagerummet.

Han satte igång att filma och hade snart gjort slut på de medhavda filmerna. Han gick in i staden och köpte mer film. Snart hade han köpt upp fotoaffärernas lager av film. Brandchefen Eric Ström fick höra talas om filmaren och sökte upp honom och köpte filmerna av honom.

Filmerna skickades till USA och där sattes de ihop till en film, som kommunen har i sitt arkiv. Den finns även på Bohusläns museum och hos Uddevalla Hembygdsförening.  //

1 kommentar:

  1. Måste bara fråga, är det en massa träd som är nedtagna runt Margretegärdeparken? Minns det inte så "öppet" bakom fontänen.

    Tänkte också tillägga att min pappa, Alf Nygren, också filmade branden. Vi bodde ju precis bredvid brandstationen på Kilbäcksgatan och hade full koll på alla utryckningar. Men när jag läste vidare om taxichauffören från Göteborg förstod jag att staden nog hade tillräckligt dokumenterat:-)

    SvaraRadera