2022-08-31

Stort intresse för den kommunala parkvandringen

Det var ett stort intresse för kommunens parkvandring ikväll. Det hela startade vid Cirkusparken under ledning av Paula Nyman och Stefan Björling från Samhällsbyggnadsförvaltningen. Det hela är ett led i Sveriges Stadsträdgårdsmästareförenings 100-årsjubileum. 140 stadsträdgårdsmästare är anmälda till tredagarseventet. Innan kvällens parkvandring för allmänheten hade deltagarna i jubileet gått sin runda i parkerna.

Nästa etapp var den nyrenoverade Sörkälleparken. Sörkällan var sedan lång tid tillbaka en viktig dricksvattenkälla. Det var härifrån Uddevalla stad 1853 drog sin första vattenledning i trärör in till hämtningsbassängen vid Södra Hamngatan.

Vid norra änden av Sörkälleparken finns den här allén av Ornäsbjörkar. Den enda i världen? Det spekulerades i att parkavdelningen beställt en annan sort men fick ornäsbjörkarna i stället.
Stadens vackraste park, Margretegärdeparken, var ett givet besöksmål under vandringen.
De stora blomkrukorna som nu står i parken skall ersättas med blodbokar vad det lider.
Vandringen avslutades här. Det som en gång var en hämtningsbassäng för dricksvatten. Det var hit som vattnet leddes från Sörkällan i trärör. Sedermera blev det en fontän och nu har man dolt förfallet med dessa växter som jag kallar blomsterfontän. Stefan Björling antydde dessutom att det kommer att ta många år innan man tänker göra i ordning fontänen. Den ambitionsnivån ger jag inte mycket för. Jag förväntar mig att redan nästa sommar kommer här att vara en vattenspegel och en fontän. Hur svårt kan det vara?  // 

2 kommentarer:

  1. Ja, faktiskt hur svårt kan det vara.
    Öppna börsen, för skatt betalar vi!

    SvaraRadera
  2. Kan Ornäsbjörkarna vara Sverigebjörkar? Kolla här: https://mirasmirakel.blogspot.com/2009/04/sverigebjorkarna.html

    SvaraRadera