2022-08-22

En grav på Norra Kyrkogården

Efter publiceringen från min fotovandring på Norra Kyrkogården kom det in en del frågor om andra gravar. En fråga gällde Ester Roeck-Hansen och här här hennes grav.

Jag skrev om henne 2015 så här:

Ester Roeck-Hansen är okänd för många Uddevallabor men hon var en gång en av våra största stjärnor på filmduken och på teaterscenen. Så var hon också mer eller mindre född på scenen på Uddevalla teater. Hon var ett av syskonen i den kända teaterfamiljen Andersson. Pappa Oscar var maskinmästare och familjen bodde på teatern.

Ester Linnéa Andersson föddes i den 12 augusti 1897. Det var kanske inte så konstigt att hon kom att ägna sig åt scenen med den bakgrunden. Redan vid 18 års ålder blev hon engagerad av Axel Engdahl på Folkteatern i Göteborg. Hennes teaterstudier förde henne till scener i Tyskland och i England för att senare bli engagerad vid Vasateatern, Blancheteatern och Komediteatern i Stockholm.

Sin filmpremiär gjorde hon 1926 i Sigurd Walléns Dollarmillionen och hon kom att medverka i tolv filmer. Den sista var Flickan i frack 1956.

Med Riksteatern kom hon många gånger att spela på Uddevalla teater, ofta inför slutsålda föreställningar då hon var populär i hemstaden. Vid en föreställning 1950 kallades hennes pappa Oscar upp på scenen och fick en jättekram av Ester inför en jublande publik.

Säkerligen är det vid ett av dessa besök i hemstaden som Bohusläningen fotograf Arne Andersson fångade henne på Gustafsberg på bilden nedan.

Efternamnet fick hon av skådespelaren och teaterchefen Harry Roeck-Hansen som hon var gift med 1919 - 1946. Hon dog 1987, en kort tid innan hon skulle ha fyllt 90 år. Hon ligger begravd i familjegraven på Norra Kyrkogården. I databasen svenskagravar.se hittade jag henne inte. Per-Allan Olsson visste att hon var begravd under namnet Stenhammar och där hittade jag henne i familjegraven. Stenhammar är sannolikt hennes andre mans namn. Wikipedia ger ingen upplysning om detta.

6 kommentarer:

 1. Varför efternamnet Stenhammar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon skall ha varit gift med en Stenhammar i ett andra gifte.

   Radera
 2. Nämnda dam gifter om sig 1969 med en arkitekt som hade efternamn Stenhammar, född 1914 i Stockholm

  SvaraRadera
 3. Ulf Stenhammar, dom var gifta fram tiłl hennes död.

  SvaraRadera
 4. "Långe-Johans" barn och barnbarn var talangfulla. Esthers kusin var medeldistanslöparen Arne Andersson, ständig konkurrent till Gunder Hägg.
  /P-A

  SvaraRadera
 5. Nu ger Wikipedias artikel upplysning om just det du efterlyser i artikeln.

  SvaraRadera