2020-11-08

Sixten Anderssons tapp och affär

Jag blev ganska förvånad över att så få kände igen Sixten Andersson till vänster på bilden. Kanske är det ett tecken på att jag blivit gammal för jag kände igen honom direkt. 

Här i hörnet Västgötavägen - Kämpegatan låg och ligger fortfarande Sixten Anderssons bensinstation och affär. Sixten är förstås borta och numera driver hans barnbarn tappen och affären som nu för tiden flyttat lite åt vänster på den här bilden,

Länge var det en Shelltapp, i själva verket den äldsta i Sverige. Bensinpumparna låg då här på hörnet och i huset till höger låg speceriaffären.

På baksidan av byggnaden till vänster låg mangelboden där fruarna på öster kunde mangla sina lakan och annat som behövde manglas. När min mor skulle mangla fick jag följa med och "dra lakan" för man måste vara två personer. Jag kan än i dag handgreppen som användes för att "dra lakan". Jag tror inte att stenmangeln finns kvar i den byggnaden men osvuret är bäst.

Vad jag däremot kan berätta att vi har en sådan gammal stenmangel i källaren på ett hus på Gustafsberg.  //

2 kommentarer:

  1. Hej! Du uppger att detta skall vara den första Shellstationen, när startade den? I Ljungskile startade den första stationen på 1920 talet.
    MVH
    Ingemar

    SvaraRadera
  2. På NÖ-gaveln av affärshuset drev Sixten ett litet kafé. Allt enligt hans barnbarn!

    SvaraRadera