2020-11-10

Minnen från Uddevalla teater

Foto Arne Andersson

Här är en bild från salongen på Uddevalla teater. Jag hade nöjet att två kvällar på våren 1956 vara statist och närvarande på scenen i två av tre akter i en pjäs som om jag minns rätt hette Svindlaren Topaz. Huvudrollen hade Allan Edvall, som spelade läraren Topaz, och jag och två klasskamrater hade blivit uttagna att vara hans elever och satt därför i skolbänkar på scenen. Jag var inte uttagen från början utan bara reserv, men hade turen att en av de ordinarie kamraterna blev sjuk så jag fick hoppa in.

Instruktionen till oss var att sitta i bänkarna och vara lagom stökiga. Vi fick inget säga, men väl skjuta papperstussar med hjälp av gummiband på varandra. Och det gjorde vi av hjärtans lust.

Medan salongen fylldes med publik kunde vi kika ut genom små hål i ridån och bevittna publiktillströmningen.

Tredje akten kunde vi följa från kulisserna och jag minns hur jag klättrade omkring högt över scengolvet och såg skådespelarna under mina fötter. Vi hade förstås fått instruktioner att inte ge några som helst ljud ifrån oss och det var inte så lätt för en gosse som ännu inte fyllt elva år.

Skådespelarna var väldigt vänliga och tog hand om oss gossar och någonstans i mina gömmor har jag kvar en autografbok med alla skådespelarna namn. Allan Edvall, Gun Carlberg, Helge Cederlund och Olle Ek minns jag. Olle Ek skrev i autografblocket "Till kollega Gunnar Klasson". Det var min premiär som skådespelare.
Foto Arne Andersson.

På morgonen den 15 juli 1958 upptäcktes att teatern börjat brinna. Många vet kanske inte att den låg vid Södergatan som på den tiden fortsatte rakt fram över Göteborgsvägen. Till vänster har vi gamla badhuset. Idag är där en park som heter Teaterplantaget efter Uddevalla Teater. Oftast hör man emellertid folk kalla parken för Badhusparken.

Teaterbranden finns på film, men tyvärr har jag i skrivande stund inte möjlighet att visa den här på Uddevallabloggen. Man kan dock se den och andra stora Uddevallabränder här på Youtube https://youtu.be/CQBPcpNBFbo 

Speaker är den legendariske brandchefen Eric Ström som dessutom såg till att filmen kunde bevaras.

Filmkamera var inte så vanligt på den tiden men en taxichaufför från Göteborg hade en körning till Uddevalla på förmiddagen och kom mitt i branden. I bagageluckan hade han sin filmkamera och några rullar och började filma. Filmen tog snart slut och under de närmaste timmarna köpte tömde han fotoaffärerna i Uddevalla på film och filmade branden under större delen av dagen.

Brandchefen Eric Ström fick höra talas om taxichauffören och lyckades få tag i honom och köpte hans filmrullar. Eric Ström skickade dem sedan till en fotofirma i USA som satte ihop filmerna så det blev en film. Den filmen finns numera på Bohusläns museum, Uddevalla Hembygdsförening och andra ställen.  

Brandorsaken blev aldrig officiellt fastställd men branden inträffade mitt i den perioden som en känd pyroman och yrkesbrandman var verksam. Han anlade mer än 20 bränder under åren 1958 - 1959, men erkände aldrig teaterbranden.  //

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar