2020-11-20

Projekt Fjordtorsk - Torskundret i Byfjorden

Torsk- och hummerreven tillverkas av Kynningsryd Prefab på gamla varvsområdet

I dag har projekt Fjordtorsk sänkt ner många nya torsk- och hummerrev. Arbetet fortsätter i morgon och sammanlagt kommer då 64 rev att ha sänkts ned på Byfjordens botten.

Det hela började 2014 då entreprenören Lars-Olof Axelsson fick tillstånd att sänka ner de första reven. Uddevallabloggen var med när de första reven sänktes ner i juli 2015. Läs här om det https://www.uddevallabloggen.se/2015/07/sjosattningen-av-hummerreven.htmlProjektledaren Lars-Olof Axelsson (Arkivbild)

Sedan 2009 har projektet växts och Lars-Olof har fått med sig flera myndigheter som stöttar projektet.

"Det unika är att ”våra” torskar året runt, oavsett årstid och vattentemperatur, uppehåller sig i eller i omedelbar närhet till reven. Detta är något som aldrig tidigare iakttagits eller dokumenterats. Slutsatsen är att torskar inte väljer lekplats eller lokalisering av en slump. De väljer en plats där ungfisk har en god förmåga att överleva. Det är så som torsken vid reven valt sin lokalisering och lekplats och det är med kännedom om detta beteende vi kan stärka den biologiska mångfalden och få stora lekmogna torskbestånd vid de nya torskrevsparkerna inom en snar framtid."  //

1 kommentar:

  1. Ett beundransvärt initiativ.håller alla tummar för ett lyckat resultat

    SvaraRadera