2015-10-07

Sörvik - ett område som förändrats

Kjell Berggren med en bild från 1936, tagen från samma plats.

Kjell Berggren tog i somras med mig på en tur i ett område som förändrats mycket. Han kan området som sin egen ficka. Från Kasen - Sörviksområdet och ut till Fröland låg det tidigare 65 - 70 hus har Kjell räknat ut. Alla utom ett är borta nu. För Sörviks del är orsakerna två. Sörviksvarvets tillblivelse är det ena  och så förstås motorvägen genom staden. Här måste man också räkna in Bohusbanan som fick ny sträckning främst pga E 6:ans nya dragning.
 Här har vi bilden från 1936. Det är väl bara Stora Kärra holme som står att känna igen. Till vänster har vi Sörvik. Rakt fram ligger Repslagarholmen och den större ön bortanför den är alltså Stora Kärra Holme. I förgrunden ser vi gamla Rikstvåan och Kärra lada. Undrar vad man hade tänkt om man 1936 hade fått veta att det skulle byggas ett varv och senare en bilfabrik på området.
Här har kameran vridits åt höger i förhållande till förra bilden. Stora Kärra Holme till vänster, Repslagarholmen i förgrunden och Lilla Kärra Holme där borta till höger.
Rikstvåan i förgrunden och rakt fram "Thorburns" väg till Kärranäset och senare vägen till Hedlunds varv.
Området idag.

Det finns gott om spår i terrängen efter bebyggelsen som i huvudsak bestod av sommarstugor. Många hade dåliga vatten- och avloppslösningar.
Hede banvaktsstuga ovanför Kissleberg 1940
Och banvaktsstugan ligger kvar än i dag och fortfarande stryker Bohusbanan förbi huset.
Järnvägsövergången vid Hede banvaktsstuga som ligger till vänster utanför bild. Kjell berättade att när banvakten skulle flytta till en annan banvaktsstuga skedde detta förstås med tåg. Ett lok och en tågvagn körde ut från stan och så lastades flyttlasset på. Man får anta att tågtrafiken inte var så tät på den tiden.  //

4 kommentarer:

 1. Ken ge ytterligare info om området kring den nu reserade trappan bakom mitt föräldrahem på Sörvik!
  Roger Borg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara intressant med mer fakta. Har varit o vandrat där. Rätt spöklikt med hus rester, gamla brunnar. Storväxta träd.

   Radera
 2. Kan ge information om områdetdå jag är uppväxt I området!-

  SvaraRadera
 3. Vad underbart at se dessa bilder morbror Kjell. Tänk om Varvet inte tvångsinköpt, din fars och min morfars tomt.

  SvaraRadera