2015-10-22

Livstid för äldre brodern i trippelmordsrättegången

Pressmeddelande

Dom i trippelmordsrättegången

[2015-10-22] Uddevalla tingsrätt

Uddevalla tingsrätt har idag meddelat dom i mål mot de personer som är misstänkta för delaktighet i det s.k. trippelmordet på Bävedalsvägen i Uddevalla natten mellan den 6 och 7 mars 2015. Tingsrätten dömer den äldre av de två åtalade bröderna till livstids fängelse medan den yngre brodern frikänns.

Två bröder har åtalats för morden medan en bekant till bröderna åtalats för medhjälp bestående i att han lämnat en av de pistoler som använts vid dödsskjutningarna till den äldre brodern strax före brotten ägde rum. Samtliga har förnekat att de haft något med morden att göra.

Tingsrätten har kommit fram till att det är bevisat att den äldre av bröderna är skyldig till morden och har bestämt straffet till livstids fängelse. Gällande den yngre brodern finns sådan tveksamhet kring hans medverkan att han ska frikännas. Även den man från Ljungskile som lämnat tillbaka en pistol till den äldre brodern efter att ha lånat den, frikänns då det inte är bevisat att han haft kunskap om att den skulle användas som mordvapen.

Skälen för de bedömningar som gjorts beträffade de båda bröderna är i korthet följande: 

Den tekniska utredningen visar klart att de tre offren skjutits till döds på Bävedalsvägen på den plats där deras kroppar påträffades. Två pistoler har använts men utredningen ger inte något säkert svar på om det är fråga om en eller flera gärningsmän. Det är genom samma utredningsmaterial klarlagt att skyttens avsikt varit att döda. Av flera av varandra oberoende vittnen, som hört skottlossning, framgår att skotten föll strax efter kl. 01.00 den 7 mars. Genom de åtalade brödernas egna uppgifter och annan bevisning är det utrett att båda uppehållit sig i närheten av brottsplatsen i nära anslutning till tidpunkten för morden. Det är också visat att den äldre brodern genom telefonsamtal och SMS fått offren, som han kände sedan tidigare, att komma till platsen, samt att de två pistoler som användes har ägts av honom. Vidare har en lätt MC av scootermodell som också ägs av den äldre brodern knutits till brottsplatsen på sådant sätt att rätten anser att det är klarlagt att den använts som transportmedel av mördaren eller mördarna.

Förhållandet att offren förmåtts komma till platsen av den äldre brodern samt att de skjutits med hans pistoler strax efter att han haft kontakt med dem och av någon som använt hans scooter för att ta sig från mordplatsen har övertygat rätten om att det inte finns något utrymme för ett scenario där han inte är gärningsman. Den äldre brodern har lämnat en förklaring med innebörden att han anlitat kriminella personer för att råna ett av de tre mordoffren som hämnd för att han blivit lurad i en narkotikaaffär och också lånat ut vapen och mobiltelefon till dem. Tingsrätten har dock avfärdat hans berättelse som en uppenbar efterhandskonstruktion.

Beträffande den yngre brodern har domstolen kommit fram till att det finns ett utrymme för tvekan när det gäller om han var på Bävedalsvägen när morden ägde rum. Det finns bevisning som talar för detta men den är inte tillräckligt stark för att varje tvivel ska vara undanröjt och han ska därför frikännas. Det finns inget som visar att den yngre brodern varit delaktig i de åtgärder den äldre brodern vidtagit för att få offren att komma till platsen, skaffa fram vapen eller annat.

Vid påföljdsvalet har rätten ansett att livstids fängelse är ett självklart val eftersom det är fråga om mord på tre personer.

Den äldre brodern döms också för grovt vapenbrott, narkotikabrott och framkallande av fara för annan. Mannen från Ljungskile, som alltså frikänns för medhjälp till morden, döms också för grovt vapenbrott medan en kamrat till honom döms för grovt narkotikabrott. Påföljden har för båda dessa bestämts till fängelse.

En kvinna var åtalad för vapenbrott då hon enligt åklagaren skjutit på allmän plats med ett av de vapen som användes vid morden vid ett tidigare tillfälle. Åtalet mot henne har emellertid ogillats då hon förnekat detta och de vittnen som hörts har lämnat olika uppgifter om vilka personer som sköt med vapnet vid det här tillfället.

Rättegången hölls i Göteborgs tingsrätts lokaler och pågick i nio dagar.


8 kommentarer:

 1. Denna typen av brottslighet såg vi inte förr. Tycker att den ökar-undrar varför?

  SvaraRadera
 2. Välkommen till det nya spännande Sverige!

  Känns dock bra och tryggt att veta att denna typ av extremt våldsamma brott kommer att minska framöver, eftersom vi nu får in lite fler vettigare människor i landet som kan hålla styr på Ronny, Conny och Johnny.

  SvaraRadera
 3. Fyra ihjälskjutna på ett halvår. Vad är det som händer med vårt kära Uddevalla??

  SvaraRadera
 4. Uddevalla... Sveriges nya Chicago...

  SvaraRadera
 5. Hej Gunnar! När sköts så många på en gång senast i Uddevalla? Gyldenlöwefejden?

  SvaraRadera
 6. Är så sorgligt med allt detta våld. Hur är dessa ungdomar uppfostrade? Och alla dessa vapen, varför hålla på med sånt. Ungdomar ska ha trevligt o umgås utan vapen. Är det detta samhälle vi ska acceptera? Skrämmade!
  "Uddevallabo"

  SvaraRadera
 7. Återigen ingen skall klaga i demokratien med allas lika värde, minst 87% röstade för denna fortsatta utveckling bara i sista valet,,,,,,,,,,,

  SvaraRadera
 8. Ja kanske bygger vi in fel i systemet?

  SvaraRadera