2015-10-05

Bohusläns regemente från sydost

Bohusläns regementes kaserner kan inte vara så gamla när den här bilden togs. Regementet var inflyttnningsklart hösten 1913. Lägg märke till den första marketenteribyggnaden på Musikberget. Musikberget har förstås fått namnet efter regementets musikkår som höll till i Musikpaviljongen i bergets högra kant.

I förgrunden ligger Esperöds såg och kvarn.  //

5 kommentarer:

 1. Härlig bild :-)
  Har du sett några bilder från bygget av kasärnerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om Du söker på Borgbygget under "Leta i den här bloggen" så får Du upp information om den bok som gavs ut för några år sedan inför 100 års jubileet 1913. Boken (som är full av bilder) fick senare en uppföljare som beskrev den fortsatta utvecklingen av regementets byggnader och övningsanläggningar. Finns att köpa på Försvarsmuseet och troligen på Bohusläns museum.

   Per N

   Radera
 2. Flottade dom timmer på Bäveån? Jag trodde den var för liten för det, och för grund med sten och forsar

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Överste Tottie, den förste i Uddevalla, benämnde kaserngården som borggården. Kasernerna byggdes uppe på Kvarnberget som en nödlösning. Tidigare förslag var Herrestad och Samneröd, som av olika anledningar ratades. Genom åren har 10.000-tals ungdomar från Bohuslän och Göteborg bott här. Musikberget har sin egen historia. År 1940 förflyttades ett luftvärnsbatteri från sin beredskapstjänstgöring i Norrland till regementet. Man släpade upp kanonerna på berget och i april 1940 sköt man ner det omtalade tyska planet härifrån. Några månader senare sprängde man ut ett skyddsrum i musikberget, lite i skymundan. Numera finns endast spår kvar av den veksamheten. Ingångarna är igenmurade och sprängmassorna finner man på bergets nordsida. Regementets tillkomst, byggnationer och utveckling fram till nedläggningen skildras i "Borgbygget på Kvarnberget", 2012 och "Människor, miljöer och regemente" ,2014. Dessa böcker finns att låna på biblioteket och att köpa på Hallmans och Försvarsmuséet.
  / Kaj

  SvaraRadera
 4. Från vikken fabrik kommer röken från?

  SvaraRadera