2015-10-14

Bohusläns regemente från berget vid Halla - Stenbacken

Foto Bohusläns Försvarsmuseum (Klicka på bilden så blir den större)

En tidig bild på kasernetablissemanget. Exempelvis är inte marketenteriet byggt. Lägg också märke till toalettbyggnaderna här och där på kasernområdet. Och bussgaraget i hörnet Regementsvägen - Västgötavägen är ännu inte byggt. När skedde det? Många intressanta detaljer att studera.
Och här har Jan Aronson skickat en nästan likadan bild. Här ser vi bl a den stora marketenteribyggnaden står färdig.  //

4 kommentarer:

 1. Är det en kyrka, det mörka huset i högerkanten? Måste vara borta sedan ganska länge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är soldathemmet LIBANON. Byggnaden finns kvar men den översta delen som ser kyrktornsliknande ut är borta sedan länge. Idag är byggnaden gulmålad.

   Radera
  2. Aha, nu när jag söker på namnet hittar jag ditt inlägg från 2013 om huset, det hade jag glömt av.

   Radera
 2. Hej,
  Under 1800-talet växte ett myller av kåkar upp på Stenbacken. Befolkningen ökade pga industrierna. Några av kåkarna revs för att ge plats för regementet. Området inhägnades med ett drygt två meter staket toppat med taggtråd. Bäveån utgjorde gränen i öster. Längs Västgötavägen (Kaserngatan) byggdes ett träplank. Avsikten med detta var förmodligen att hindra de värnpliktiga ynglingarna från att komma i kontakt med "socialt olämpliga element". Detta träplank syns på bilderna. Jag minns att planket stod kvar in på 1960-talet. När revs det?
  / Kaj

  SvaraRadera