2015-10-19

Kulturmord i Bohusläningens gamla hus

(Klicka på bilden så blir den större)
Insänt av Jan-Gunnar Lindgren (vars föräldrar drev Konditorirestaurant Havet i Bohusläningens hus och är tidigare länsantikvarie. Sitter nu bl a i Gustafsbergsstiftelsens direktion)

"Idag var jag i Uddevalla och fick ett infall. Besökte Bohusläningens hus och Restaurang Havets gamla lokaler för att se hur ombyggnaden utvecklats. Inget är för evigt! Allt ska förgås! Så är det!  Men nog kunde fastighetsägare, fastighetsutvecklare och arkitekt stannat upp en stund och funderat!
”Kanske ska vi inte utplåna husets historia helt! Kanske ska vi ta vara på något av spåren från förr! Det kan ju bli en kvalitet som faktiskt kan påverka vad vi kan ta ut i hyra! Och här ska vi ju inte bli lägenhet utan kontorslokaler så det borde nog vara möjligt. Och visst var det så att de här målningarna konserverades för några år sedan”! Men!  ”Nä - det blir perfekt med en gipsvägg här sa Måns.  Riv ner skiten sa Bill. Skit är vad det är sa Bull”!
Ack ja! Huset är väl inte byggnadsminnesklass, interiören var väl inte i klass med Gunnebo och målningarna inte av mästarklass! Men ändå! Kunde man inte haft lite fantasi? Kunde man inte varit lite mer varsam? Kunde man inte tagit vara på något av husets historia och identitet? Själv tycker jag detta är pinsamt dåligt! Men jag är ju lite partisk förstås!

JG" 
Så här såg det ut på Havets tid.  //

8 kommentarer:

 1. visst -där har man varit några gånger ....
  men det är inte första gången med kulturmord i Bohuslän
  får jag bara påminna om Chateau Småröd Museum

  SvaraRadera
 2. Verkar som en nitisk arbetsledare markerat med röd sprayfärg att målningen skall förstöras!

  SvaraRadera
 3. En nitisk arbetsledare(?) har markerat det som ska förstöras med röd sprayfärg!

  SvaraRadera
 4. Tragiskt. Girighet och historielöshet styr vår tid.

  SvaraRadera
 5. Ja det var bättre förr. Gamla klyschan, men jag tycker att det ligger nåt i det. Slit o släng o köp eller gör nytt. Fina målningar......

  SvaraRadera
 6. Ja visst är det pinsamt, men det blir så när det planeras med röven.
  Är själv i byggbranschen och den har på senare år blivit allt mer fylld av klantar, detta gäller både arkitekter, arbetsledning och arbetare.

  SvaraRadera
 7. Chateau Småröd? Vad var det? Måste ha missat det!

  SvaraRadera
 8. se här http://modellundbahn.com/oldsite/page13.php
  och mera på den nya hemsidan
  http://www.modellundbahn.com/csm-story/
  där finns även en knapp med fler bilder och film om museet

  SvaraRadera