2015-10-24

Konstnären Gunnar Åberg

Insänt av Owe Petersson:

Gunnar Åberg ( 1869 -1894) föddes i Uddevalla där fadern var telegrafkommissarien Henrik Åberg som kommit till Uddevalla 1864. Redan vid 17 års ålder blev Gunnar Åberg elev vid konstakademin i Stockholm.

Efter studier i Paris återvände Åberg till vid 23 års ålder och etablerar sig som konstnär med egen ateljé i Stockholm.

Ibland anordnades utställningar i Rådhuset i Uddevalla som finansierades   med ett  konstlotteri – lottpriset var då  1 krona!  Det är för dessa utställningar och lotterier som en del av hans kända Uddevallamotiv kommit till.

Den socialt utåtriktade Gunnar Åberg ombads att medverka i ett historiskt festspel i Stockholm i samband med den första Hazeliusfesten på Skansen 1883. Då kom besked från Slottet att Majestät , Oskar II. Gärna ville se generalrepetitionen dagen för Valborgsmässoafton!  Men kvällen blev och Gunnar  Åberg fick en ordentlig förkylning, vatten i lungsäcken tillstötte och därför ordinerades  vila i hemmet i Uddevalla.

Han var då en av de sex sökande till Akademins stora resestipendium på 3000:- per år under tre år! Trots att en förutsättning för att erhålla detta stipendium var att vederbörande var beredd att åka fastställde Kungl. Majt. att Åberg skulle få detta stipendium trots att han låg sjuk i hemmet i Uddevalla! Man hoppades tydligen på att han skulle kunna tillfriskna…

Men en galopperande lungsot tillstötte och Gunnar Åberg avled i hemmet 10 februari 1894 – vid 25 års ålder. Hans grav finns på Norra Kyrkogården.

Passande nog pryder en av Gunnar Åbergs Uddevallamotiv från 1890-talets början omslaget på den av historikern Martin Åberg ( inget släktsamband!) sammanställda ”Uddevalla stads historia” - jubileumsboken som kom ut i samband med stadens 500-årsjubilueum 1998.

Tavlan finns numera på museet  - donerad  av Dagmar Thorburn. Tavlans motiv   finns också  som vykort på museet och som affisch på biblioteket!

Ett annat välkänt Uddevallamotiv  är  tavlan  ”Utgång från kyrkan”- fanns förr  som julkort  på museet! Damen med den vackra  hatten  och muffen  är konstnärens syster Maria bakom henne - i svart sjalett -  ses en trotjänarinna i familjen!

I högra hörnet på tavlan ser man  en liten familj – och vilka det var fick sin förklaring när jag en gång kåserade om konstnären Gunnar Åberg på Hembygdsföreningen och visade ett kort på tavlan!

Nedanstående fick  jag då reda på genom Birgit Rosén vars fars morfar var  mannen i  kubb!

Mannen i kubb hette Herman Pettersson (f. 1839)  och  var kyrkvaktmästare och orgeltrampare. En orgeltrampare trampade bälgarna som försåg kyrkoorgeln med luft – detta sker numera med eldrivna fläktar!

Strax bakom honom går hans hustru Anna Fredrika Eriksdotter ( f. 1841) och deras dotter Ellen ( f.1880).

Denna dottern Ellen kom senare att gifta sig med Bror Edvin Olsén  som hade en ostaffär i Saluhallen vid Kungstorget.

Deras dotter Elly Maria ( f. 1914) var gift med regementsmusikern Olle – vanliga kallad ”Pick- OLLE”.  De övertog Ellys pappas ostaffär i Saluhallen  - en ostaffär som säkert många  gamla uddevallabor  fortfarande kan  minnas!

Uddevallabloggens läsare  kanske  känner igen andra personer i Gunnar Åbergs personintressanta och stämningsfulla tavla….? //

1 kommentar:

  1. "Utgång från kyrkan" jättevacker tavla. Tycker inte om vintermotiv, men den här var fin.

    SvaraRadera